Kanapka z chrupiącymi sardynkami i pastą z bakłażana
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Chorwację (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chorwacka
Składniki:
- 1 upieczony bakłażan
- 3 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- 1 limonka
- 4 łyżki tłustego twarogu
20 dag surowych sardynek bez głowy
- mąka pszenna lub ryżowa
- olej do głębokiego smażenia
Sos jogurtowy:
- 2 szklanki gęstego kwaśnego jogurtu
- garść posiekanego mangolda lub botwinki
- 2 łyżki posiekanej cebulki dymki
- sól
Dodatki:
- 2 chlebki pita
- kiszonki lub pikle
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obierz bakłażan, miąższ drobno posiekaj i wrzuć na patelnię. Dodaj sok z limonki, starty czosnek i oliwę. Włącz ogień i smaż, aż całość zamieni się w bakłażanową papkę. Dorzuć twaróg i dalej mieszaj, aż składniki się połączą. Pastę odstaw do przestygnięcia.
Sardynki obtocz w mące i przesmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj i dopraw solą.
Chlebki posmaruj mokrą dłonią i obsmaż na suchej patelni, aż się przyrumienią i spuchnią. Przetnij je na pół i do środka nałóż pastę, sardynki, kiszonki i sos jogurtowy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia chorwacka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W