Łosoś w pomarańczowej panierce z szybkim majonezem estragonowym
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 400 g filetów z łososia
- sól
- pieprz
- 1 płaska łyżka skórki startej z pomarańczy
- ½ szklanki startego parmezanu
- ⅓ szklanki panko
- ½ szklanki orzechów nerkowca
- oliwa
- 2 jaja
- ½ łyżeczki ostrej papryki
Ponadto:
- mąka do panierowania
- świeży tymianek
- świeży koperek
Majonez estragonowy:
- 1 duże żółtko
- 250 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- świeży estragon
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Łososia osuszamy, wyciągamy duże ości i odkładamy. Orzechy miksujemy krótko w malakserze lub kroimy w drobny żwirek. W misce łączymy panko, parmezan, skórkę z pomarańczy, orzechy, ostrą paprykę i poszatkowane zioła. Całość skrapiamy oliwą i mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i przygotowujemy sobie płaską blaszkę, którą wykładamy papierem do pieczenia. Filety kroimy w mniejsze kąski, lekko solimy i doprawiamy pieprzem. Następnie obtaczamy je w mące, następnie w rozkłóconym jaju i na koniec w panierce. Układamy rybę na blasze i wstawiamy do pieca na ok. 20-25 minut, aż się ładnie zarumieni.
W tym czasie przygotowujemy majonez. Do wysokiego dzbanka wlewamy żółtko, dodajemy musztardę, sól, pieprz i cukier. Zalewamy olejem i blendujemy, początkowo nie odrywając blendera od dna dzbanka. Dodajemy sok z cytryny i poszatkowany estragon i jeszcze moment miksujemy. Upieczoną rybę podajemy z majonezem estragonowym i puree batatowym (patrz kolejny przepis).
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź