Domowy fish and chips z zielonym groszkiem i miętą
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
Składniki:
- filety z dorsza ze skórą
- ziemniaki o wysokiej zawartości skrobi
Ciasto piwne:
- mąka pszenna
- mąka ryżowa
- sól
- proszek do pieczenia
- ciemne piwo
- kieliszek wódki
Mushy peas:
- groszek mrożony
- szalotka
- mięta świeża
- masło
- cukier
- sól
- ocet (odrobina)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszaj w misce suche składniki ciasta, dodaj stopniowo piwo i wódkę. Ciasto powinno mieć konsystencję jak na naleśniki. Odstaw je na krótki czas. Nie dodawaj do ciasta wody, tylko sam alkohol, który odparuje szybciej niż woda, dzięki temu ciasto będzie bardziej chrupiące.
Rozmroź rybę. Przygotuj solankę, dając 6 g soli na 100 g wody. Przyda się co najmniej 1 litr, żeby cały filet się zanurzył. Włóż do solanki rozmrożony i oskórowany filet. Ryba powinna być w solance około 30-40 minut.
Przygotuj mushy peas. Wrzuć mrożony do gotującej się, osolonej i posłodzonej lekko wody z odrobiną octu winnego. W tym samym garnku po odlaniu groszku rozpuść masło i podsmaż drobno pokrojoną szalotkę, dodaj ugotowany do miękkości groszek i z grubsza posiekaną miętę. Zblenduj. Możesz dodać odrobinę octu lub soku z cytryny.
Ziemniaki umyj szczotką i pokrój na grube dość frytki, przepłucz chwilę pod zimną wodą, dobrze osusz i smaż w 165 st. C aż do zrumienienia.
Ryba przed smażeniem też musi być sucha. Oprósz ją mąką pszenną i zanurz w cieście piwnym, smaż, aż ciasto się zrumieni.
Podaj rybę z frytkami, mushy peas oraz octem jęczmiennym. Smacznego!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź