Kaszi z pieczonym pstrągiem, ogórkami kiszonymi
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: Ł'apetyt z Grzegorzem Łapanowskim
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Przygotowanie:
Składniki:1 upieczony pstrąg
200 g ugotowanej kaszy mazurskiej
2 dobre ogórki kiszone
½ doniczki szczypiorku
ew. 1 ugotowana marchewka
2 łyżki majonezu
4 płaty wodorostów nori
1 łyżeczka cukru
1 łyżka octu jabłkowego
Przygotowanie:
Ocet mieszamy z cukrem i tą mieszanką doprawiamy ugotowaną kaszę. Rybę obieramy ze skóry i ości, by uzyskać samo mięso. Ogórki kroimy w zapałkę. Wodorosty układamy na macie i namoczonymi rękami układamy na nich ok. centymetrową warstwę kaszy. U góry i u dołu zostawiamy margines ok. 3 cm tak, by wodorosty mogły się skleić – podobnie jak sushi maki. Kaszę lekko dociskamy i rozsmarowujemy na niej odrobinę majonezu. Następnie układamy pieczoną rybę, ogórek i szczypiorek. Wodorosty zwijamy w rulon przy pomocy matki bambusowej i mocno dociskamy, by całość się skleiła. Po chwili tubę kroimy na walce grubości kilku centymetrów. Podajemy z ulubionymi dipami. Dobrze komponuje się np. z domowym sosem tatarskim.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W