Kaszi z pieczonym pstrągiem, ogórkami kiszonymi

Kaszi z pieczonym pstrągiem, ogórkami kiszonymi
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: Ł'apetyt z Grzegorzem Łapanowskim
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Przygotowanie:

Składniki:
1 upieczony pstrąg
200 g ugotowanej kaszy mazurskiej
2 dobre ogórki kiszone
½ doniczki szczypiorku
ew. 1 ugotowana marchewka
2 łyżki majonezu
4 płaty wodorostów nori
1 łyżeczka cukru
1 łyżka octu jabłkowego

Przygotowanie:
Ocet mieszamy z cukrem i tą mieszanką doprawiamy ugotowaną kaszę. Rybę obieramy ze skóry i ości, by uzyskać samo mięso. Ogórki kroimy w zapałkę. Wodorosty układamy na macie i namoczonymi rękami układamy na nich ok. centymetrową warstwę kaszy. U góry i u dołu zostawiamy margines ok. 3 cm tak, by wodorosty mogły się skleić – podobnie jak sushi maki. Kaszę lekko dociskamy i rozsmarowujemy na niej odrobinę majonezu. Następnie układamy pieczoną rybę, ogórek i szczypiorek. Wodorosty zwijamy w rulon przy pomocy matki bambusowej i mocno dociskamy, by całość się skleiła. Po chwili tubę kroimy na walce grubości kilku centymetrów. Podajemy z ulubionymi dipami. Dobrze komponuje się np. z domowym sosem tatarskim.


 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA