Pierś kaczki na sosie z czarnej porzeczki z imbirem na kluskach śląskich
Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Chrząstowski
- Seria kulinarna:
- Adam po pracy (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 4 piersi z kaczki (ok. 160g każda)
- 300 g ziemniaków
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- ½ szklanki soku z czarnej porzeczki
- ½ szklanki czerwonego wina
- ½ szklanki mrożonej czarnej porzeczki
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ½ cebuli posiekanej
- 2 brokuły
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować, odparować i przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę ziemniaczaną jajko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i wyrobić na ciasto. Formować wałeczki i gotować we wrzącej osolonej wodzie.
Pierś z kaczki naciąć od strony skóry i przyprawić. Smażyć na patelni, kładąc skórą do dołu do momentu aż będzie chrupka. Od strony mięsa smażyć tylko kilka sekund i wstawić do pieca o temperaturze 180 stopni C, na 5-10 minut (w zależności od żądanego wysmażenia). W tym czasie na patelni, na której smażyła się kaczka, zeszklić cebulę i imbir, dodać czerwone wino i prawie całkowicie odparować. Następnie dodać sok z czarnej porzeczki i też odparować do 70% objętości. Dodać porzeczki i gotować jeszcze kilka minut. Kaczkę po upieczeniu wyjąć z pieca i odstawić na 3-5 minut, aby odpoczęła. W międzyczasie we wrzącej osolonej wodzie ugotować różyczki brokułu. Na talerzu układać kluski śląskie i różyczki brokuła. Polać sosem i na tym układać kaczkę pokrojoną w cienkie plastry.
Pierś z kaczki naciąć od strony skóry i przyprawić. Smażyć na patelni, kładąc skórą do dołu do momentu aż będzie chrupka. Od strony mięsa smażyć tylko kilka sekund i wstawić do pieca o temperaturze 180 stopni C, na 5-10 minut (w zależności od żądanego wysmażenia). W tym czasie na patelni, na której smażyła się kaczka, zeszklić cebulę i imbir, dodać czerwone wino i prawie całkowicie odparować. Następnie dodać sok z czarnej porzeczki i też odparować do 70% objętości. Dodać porzeczki i gotować jeszcze kilka minut. Kaczkę po upieczeniu wyjąć z pieca i odstawić na 3-5 minut, aby odpoczęła. W międzyczasie we wrzącej osolonej wodzie ugotować różyczki brokułu. Na talerzu układać kluski śląskie i różyczki brokuła. Polać sosem i na tym układać kaczkę pokrojoną w cienkie plastry.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W