Burgery, relish z mango i pieczone ziemniaki
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę, Dania z wołowiny
Składniki:
- 800 g mielonej wołowiny
- 1 czubata łyżka musztardy
- 1 łyżeczka tabasco
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu teriyaki
Relish z mango:
- 1 mango (całe, nieobrane)
- 1 mała papryczka chili (drobno poszatkowana)
- kilka gałązek mięty (poszatkowanych, w sumie jakieś 2-3 łyżki)
- kilka gałązek kolendry (j.w.)
- 1 łyżka syropu klonowego
- sól
- pieprz
- 1 mała czerwona cebula (pokrojona w drobną kostkę)
- oliwa
- 1 łyżka dobrego ketchupu
- sok z połówki limonki
Sos chili:
- 2 łyżki słodko-kwaśnego sosu chili
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- ½ łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
Dodatki:
- Liście sałaty
- bułki do burgerów
- 4 plastry sera cheddar
- ketchup
Ziemniaki:
- 8 średnich ziemniaków
- 3-4 łyżki oliwy
- ½ główki czosnku krojonego w poprzek
- 1 łyżeczka suszonej papryczki chili
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso na burgery przyprawiamy musztardą, tabasco, sosem sojowym i teriyaki. Dokładnie wyrabiamy dłońmi i odkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia porcjujemy na ok. 4 kule, które rozpłaszczamy w dłoniach na dość spore kotlety. Nim zaczniemy je grillować, powinny postać w temperaturze pokojowej.
W tym czasie przygotowujemy ziemniaki, relish z mango i sos chili.
Ziemniaki podgotowujemy w mundurkach przez 15 minut. Następnie kroimy na ćwiartki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dokładamy czosnek przekrojony na pół, całość posypujemy papryką wędzoną, chili i solą. Skrapiamy oliwą i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut.
Mango obieramy, kroimy bardzo drobno, dodajemy poszatkowaną drobniutko cebulę i chili.
Zioła szatkujemy i dodajemy do mango. Przyprawiamy całość solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z limonki i dodajemy ketchup. Lekko skrapiamy całość oliwą, mieszamy i odkładamy do lodówki.
Składniki na sos chili mieszamy razem i wstawiamy do lodówki.
Burgery smażymy na lekko posmarowanej oliwą patelni grillowej, musi być bardzo mocno rozgrzana nim położymy na niej mięso. Smażymy ok. 3-4 minut z każdej strony, na ostatnie kilka sekund kładziemy na kotlecie plastry sera. Pod koniec grillowania na patelni kładziemy przekrojoną bułkę.
Spód bułeczki smarujemy sosem chili, układamy na nim liście sałaty, na nią ciepłe mięso, na mięsie układamy słuszną porcję relish z mango i przykrywamy całość drugą częścią bułki. Podajemy do tego małe miseczki z sosem chili, ketchupem i pieczone ziemniaczki.
Następnego dnia porcjujemy na ok. 4 kule, które rozpłaszczamy w dłoniach na dość spore kotlety. Nim zaczniemy je grillować, powinny postać w temperaturze pokojowej.
W tym czasie przygotowujemy ziemniaki, relish z mango i sos chili.
Ziemniaki podgotowujemy w mundurkach przez 15 minut. Następnie kroimy na ćwiartki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dokładamy czosnek przekrojony na pół, całość posypujemy papryką wędzoną, chili i solą. Skrapiamy oliwą i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut.
Mango obieramy, kroimy bardzo drobno, dodajemy poszatkowaną drobniutko cebulę i chili.
Zioła szatkujemy i dodajemy do mango. Przyprawiamy całość solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z limonki i dodajemy ketchup. Lekko skrapiamy całość oliwą, mieszamy i odkładamy do lodówki.
Składniki na sos chili mieszamy razem i wstawiamy do lodówki.
Burgery smażymy na lekko posmarowanej oliwą patelni grillowej, musi być bardzo mocno rozgrzana nim położymy na niej mięso. Smażymy ok. 3-4 minut z każdej strony, na ostatnie kilka sekund kładziemy na kotlecie plastry sera. Pod koniec grillowania na patelni kładziemy przekrojoną bułkę.
Spód bułeczki smarujemy sosem chili, układamy na nim liście sałaty, na nią ciepłe mięso, na mięsie układamy słuszną porcję relish z mango i przykrywamy całość drugą częścią bułki. Podajemy do tego małe miseczki z sosem chili, ketchupem i pieczone ziemniaczki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wołowiny
Dania na karnawał i imprezę
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W