Gulasz wołowy

Gulasz wołowy
Oceń przepis:
6812 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny, Gulasze

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso kroimy w sporą kostkę ok. 2 cm x 2 cm. Oprószamy mąką, nadmiar strzepując, i partiami smażymy na bardzo rozgrzanym oleju. Każdą z usmażonych porcji przekładamy do dużego garnka.
Po wysmażeniu całego mięsa, na tej samej patelni przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i przekładamy do mięsa.
Kroimy paprykę w kostkę i dodajemy do mięsa.
Ząbki czosnku drobno kroimy i wrzucamy do garnka z resztą składników, koncentrat pomidorowy rozrabiamy z 3 łyżkami wody i wlewamy do garnka.
Dodajemy mielone papryki, liście laurowe, ziele, kminek i zalewamy wszystko bulionem ew. wodą. Wstawiamy na średni gaz i gotujemy pod przykryciem nawet do 3 godzin, co jakiś czas mieszając i uzupełniając odparowany płyn.
Po tym czasie doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Jeśli sos wyszedł zbyt rzadki, całość można zagęścić rozrobioną mąką z wodą (2 łyżki mąki na ½ kubka zimnej wody). Podajemy gorący z kaszą lub innymi dodatkami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA