Potrawka z wołowiny w sosie piwnym po flamandzku
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia belgijska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 kg oczyszczonej pręgi wołowej
- pokrojonej w sporą kostkę
- 2 łyżki mąki pszennej
- wymieszanej z solą i pieprzem
- 75 g masła
- 2 łyżki oliwy
- 500 g cebuli
- pokrojonej na kawałki
- listki z jednej gałązki tymianku
- 3 listki laurowe
- 2 butelki po 0,33 l ciemnego piwa
- 250 ml bulionu wołowego
- 2 kopiaste łyżki galaretki z czerwonych porzeczek
- 1 łyżka octu jabłkowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Obtoczyć mięso w mące z solą i pieprzem. Wziąć duży rondel z pokrywką, nadającą się do wstawienia do piekarnika. W rondlu rozgrzać oliwę i masło, włożyć mięso i zrumienić ze wszystkich stron (w razie potrzeby obsmażać mięso partiami). Zdjąć mięso z patelni i odłożyć. Na tej samej patelni zrumienić cebulę, następnie włożyć mięso z powrotem do rondla. Dodać tymianek i liście laurowe, wlać piwo i bulion. Zeskrobać z dna osad po smażeniu, aby rozpuścił się w sosie. Dodać galaretkę i ocet jabłkowy. Przykryć rondel i wstawić do piekarnika. Piec przez dwie godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Podawać z pieczonymi warzywami korzeniowymi albo frytkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W