Kociołek karelski
Oceń przepis:
Przygotował:
Dave Myers
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 1 łyżka oleju roślinnego lub smalcu
- 300 g pokrojonej w kostkę łopatki wieprzowej
- 300 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę
- 300 g łopatki albo karkówki jagnięcej lub baraniej, pokrojonej w kostkę
- 2 pokrojone w półtalarki cebule
- 2 pokrojona na kawałki marchewki
- 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
Do podania
- purèe ziemniaczane
- konfitura z borówki brusznicy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 150°C. Wlej olej na patelnię, obsmaż mięso partiami na dużym ogniu.
W dużym ciężkim rondlu, nadającym się do używania w piekarniku ułóż na dnie warstwę mięsa, a na nim warstwę cebuli i marchewki. Posyp ziarnami pieprzu, zielem angielskim i liśćmi laurowymi, dopraw solą i pieprzem. W ten sam sposób układaj kolejne warstwy, aż do wykorzystania wszystkich składników.
Zalej zimną wodą, tak, by przykryła mięso i warzywa. Doprowadź do wrzenia, po czym wstaw do piekarnika na co najmniej 2 h, a najlepiej jeszcze dłużej – nawet do 6 h. Podawaj z purèe ziemniaczanym i konfiturą borówkową.
W dużym ciężkim rondlu, nadającym się do używania w piekarniku ułóż na dnie warstwę mięsa, a na nim warstwę cebuli i marchewki. Posyp ziarnami pieprzu, zielem angielskim i liśćmi laurowymi, dopraw solą i pieprzem. W ten sam sposób układaj kolejne warstwy, aż do wykorzystania wszystkich składników.
Zalej zimną wodą, tak, by przykryła mięso i warzywa. Doprowadź do wrzenia, po czym wstaw do piekarnika na co najmniej 2 h, a najlepiej jeszcze dłużej – nawet do 6 h. Podawaj z purèe ziemniaczanym i konfiturą borówkową.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W