Kociołek karelski

Kociołek karelski
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Dave Myers

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 1 łyżka oleju roślinnego lub smalcu
  • 300 g pokrojonej w kostkę łopatki wieprzowej
  • 300 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę
  • 300 g łopatki albo karkówki jagnięcej lub baraniej, pokrojonej w kostkę
  • 2 pokrojone w półtalarki cebule
  • 2 pokrojona na kawałki marchewki
  • 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
Do podania
  • purèe ziemniaczane
  • konfitura z borówki brusznicy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 150°C. Wlej olej na patelnię, obsmaż mięso partiami na dużym ogniu.
W dużym ciężkim rondlu, nadającym się do używania w piekarniku ułóż na dnie warstwę mięsa, a na nim warstwę cebuli i marchewki. Posyp ziarnami pieprzu, zielem angielskim i liśćmi laurowymi, dopraw solą i pieprzem. W ten sam sposób układaj kolejne warstwy, aż do wykorzystania wszystkich składników.
Zalej zimną wodą, tak, by przykryła mięso i warzywa. Doprowadź do wrzenia, po czym wstaw do piekarnika na co najmniej 2 h, a najlepiej jeszcze dłużej – nawet do 6 h. Podawaj z purèe ziemniaczanym i konfiturą borówkową.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA