Kura w rosole
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 1,5 kg kurczaka
- 2 l bulionu z kury
- liść laurowy
- gałązka tymianku
- gałązka estragonu
- sól i pieprz
- 6 obranych ząbków czosnku
- 2 duże lub 4 małe grubo pokrojone pory
- 12 obranych cebulek perłowych
- 4 grubo pokrojone marchewki
- 3 łodyżki naci selera w kawałkach długości palca
- pół rzepy w plasterkach
- 3 korzenie pasternaku w plasterkach
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozłożyć dużą gazę i położyć na niej kurczę, przodem do dołu. Owinąć je i zawiązać szpagatem. Włożyć kurczę do garnka, przodem do góry i zalać bulionem. Zagotować. Gotować, szumując rosół, przez ok. pół godziny. Wrzucić liść laurowy, tymianek, sól, czosnek i por. Odwrócić kurczę przodem do dołu, zakryć i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 min. Wrzucić resztę warzyw, odwrócić kurczę przodem do góry i gotować kolejnych 20 min, aż warzywa zmiękną. Kurczę jest gotowe, kiedy łatwo odchodzi od kości. Podawać po kawałku mięsa z warzywami i z rosołem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W