Indyk
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 68)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Dania z indyka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
-
1 indyk wiejski o wadze 3 kg
- 500 gr marchwi
- 500 gr dużej rzepy
- 3 pory
- 250 gr miąższu z chleba
- 1 szklanka mleka
- 1 sznycel z indyka
- 100 gr roztopionego masła klarowanego
- 100 ml oliwy
- 4 duże liście kapusty
- sól, pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do 170°C.
2. Przygotować warzywa: obgotować liście kapusty. Umyć i obrać warzywa, pokroić je wzdłuż (ok. 5 cm długości) i obgotować przez 4-5 minut w gotującej, uprzednio osolonej wodzie. Odsączyć i ostudzić. Namoczyć miąższ chleba w mleku, odsączyć i wymieszać ze sznyclem z indyka, by otrzymać farsz. Rozłożyć warzywa na papierze do pieczenia, posmarować je farszem i zwinąć w roladę o średnicy 7 cm i długości 10 cm. Obgotować tę kiełbaskę we wrzącej wodzie przez 5 minut. Zawinąć ją następnie w obgotowane liście kapusty, używając folii spożywczej lub ściereczki. Odstawić.
3. Przygotować drób: wypatroszyć lub poprosić sprzedawcę drobiu o wypatroszenie i zachowanie podrobów. Usunąć delikatnie mostek, przecinając indyka od środka czubkiem noża, wzdłuż kości. Nafaszerować indyka roladką warzywną i dużym liściem laurowym oraz gałązką tymianku. Związać indyka, nadając mu kształt piłki do rugby. Używając igły zszyć na krzyż oba skrzydła. Zakończyć łącząc oba udka i chowając nogi pod klatkę piersiową. Upewnić się, czy indyk jest dobrze zamknięty i szczelny.
4. Wlać wodę ze szklanką mleka do dużego garnka i umieścić w nim indyka. Obgotować przez około 5 minut, lub do wrzenia. Odsączyć na kratce i wysuszyć używając suszarki lub wentylatora (to można wykonać dzień wcześniej).
5. Umieścić w nasmarowanej masłem i olejem formie. Piec przez 90 minut w temperaturze 170°C (indyk o wadze 3 kg).
6. Regularnie polewać.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź