Pieczeń z indyka z sosem z owoców jagodowych
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z indyka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 uda z indyka bez kości, ze skórą (ok. 1,5 kg)
- 2 szklanki owoców jagodowych w dowolnej formie (świeże/mus/konfitura/mrożone)
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki fusów z kawy (opcjonalnie) lub espresso
- 1 łyżka soli himalajskiej
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub innego pikantnego dodatku (np. pasta chili)
- 1 szklanka ketchupu
- 3 ząbki czosnku
- 50 g masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Owoce jagodowe, jeśli są w całości, podgrzej w rondelku z miodem, następnie rozgnieć widelcem i odstaw do wystudzenia. Jeśli są w postaci musu lub konfitury, tylko połącz je z miodem. Wystudzone owoce wymieszaj z ketchupem, czosnkiem startym na tarce, pieprzem cayenne, solą oraz fusami z kawy. Marynaty użyj do natarcia mięsa. Odstaw mięso do lodówki na noc.
Mięso wyjmij z lodówki na około 1 h przed włożeniem do piekarnika. Na wierzchu mięsa połóż cienkie plastry masła.
Piekarnik nagrzej do 150 stopni. Piecz około 1h. Ważne, żeby mięso miało w środku temperaturę ok. 62 stopni.
Następnie zmień pieczenie na opcję grill i piecz tak długo, aż mięso w środku będzie miało 68-70 stopni.
Po upieczeniu, przed krojeniem, mięso odstaw na 15 minut. Mięso po upieczeniu pokrój w plastry ok. 1 cm grubości.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź