Pieczeń z indyka z sosem z owoców jagodowych

Pieczeń z indyka z sosem z owoców jagodowych
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z indyka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2 uda z indyka bez kości, ze skórą (ok. 1,5 kg)
  • 2 szklanki owoców jagodowych w dowolnej formie (świeże/mus/konfitura/mrożone)
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki fusów z kawy (opcjonalnie) lub espresso
  • 1 łyżka soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub innego pikantnego dodatku (np. pasta chili)
  • 1 szklanka ketchupu
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Owoce jagodowe, jeśli są w całości, podgrzej w rondelku z miodem, następnie rozgnieć widelcem i odstaw do wystudzenia. Jeśli są w postaci musu lub konfitury, tylko połącz je z miodem. Wystudzone owoce wymieszaj z ketchupem, czosnkiem startym na tarce, pieprzem cayenne, solą oraz fusami z kawy. Marynaty użyj do natarcia mięsa. Odstaw mięso do lodówki na noc.

Mięso wyjmij z lodówki  na około 1 h przed włożeniem do piekarnika. Na wierzchu mięsa połóż cienkie plastry masła.

Piekarnik nagrzej do 150 stopni. Piecz około 1h. Ważne, żeby mięso miało w środku temperaturę ok. 62 stopni.

Następnie zmień pieczenie na opcję grill i piecz tak długo, aż mięso w środku będzie miało 68-70 stopni.

Po upieczeniu, przed krojeniem, mięso odstaw na 15 minut. Mięso po upieczeniu pokrój w plastry ok. 1 cm grubości.




 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA