Pierogi na słodko
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- garść dużych listków mięty, bez ogonków
- 1 białko
- 100 g cukru
Ciasto
- 250 g mąki
- 15 g cukru pudru
- szczypta soli
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1 jajko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- kawałek masła
Farsz
- 200 g borówek
- 2 łyżki cukru
Do podania
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżka cukru pudru, plus do posypania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od zrobienia listków mięty w cukrze. Roztrzep białko. Wysyp połowę cukru na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Zanurzaj listki w białku i rozkładaj na blasze. Posyp pozostałym cukrem, po czym pootrząsaj liski z nadmiaru cukru. Rozłóż na drucianej podstawce i zostaw do obeschnięcia na kilkanaście godzin.
By zrobić ciasto, przesiej mąkę z cukrem pudrem do dużej miski. Dodaj szczyptę soli i skórkę, otartą z cytryny. Zrób dołek pośrodku. Roztrzep jajko ze śmietaną i dwiema łyżkami wody, wlej do dołka. Widelcem zagarniaj mąkę do płynnych składników, aż powstanie mokre, kleiste ciasto. Wyłóż je na blat i zagniataj, aż ciasto będzie gładkie. W razie potrzeby podsyp mąką. Zawiń ciasto w folię plastikową i odłóż na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość 1-2 cm. Wycinaj krążki o średnicy 8 cm. Pozostałe ciasto zagnieć i wycinaj kolejne krążki, aż do całkowitego wykorzystania ciasta.
Tuż przed lepieniem pierogów wymieszaj borówki z cukrem. Nakładaj na każdy krążek po 4-5 jagód, po czym złóż krążek na pół i zlep brzegi, ściskając je palcami lub grzbietem widelca.
Zagotuj wodę w dużym garnku. Gotuj pierogi po kilka sztuk naraz. Są gotowe, kiedy wypłyną na powierzchnię, co zajmuje 2-3 minuty.
Na dużej patelni rozpuść masło, wsyp łyżeczkę cukru i szczyptę cynamonu. Smaż pierogi partiami, przez parę minut z każdej strony, tak, by powstała rumiana skórka. Wymieszaj śmietanę z cukrem pudrem Podawaj pierogi z posłodzoną śmietaną, listkami mięty w cukrze, oprószone cukrem pudrem.
By zrobić ciasto, przesiej mąkę z cukrem pudrem do dużej miski. Dodaj szczyptę soli i skórkę, otartą z cytryny. Zrób dołek pośrodku. Roztrzep jajko ze śmietaną i dwiema łyżkami wody, wlej do dołka. Widelcem zagarniaj mąkę do płynnych składników, aż powstanie mokre, kleiste ciasto. Wyłóż je na blat i zagniataj, aż ciasto będzie gładkie. W razie potrzeby podsyp mąką. Zawiń ciasto w folię plastikową i odłóż na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość 1-2 cm. Wycinaj krążki o średnicy 8 cm. Pozostałe ciasto zagnieć i wycinaj kolejne krążki, aż do całkowitego wykorzystania ciasta.
Tuż przed lepieniem pierogów wymieszaj borówki z cukrem. Nakładaj na każdy krążek po 4-5 jagód, po czym złóż krążek na pół i zlep brzegi, ściskając je palcami lub grzbietem widelca.
Zagotuj wodę w dużym garnku. Gotuj pierogi po kilka sztuk naraz. Są gotowe, kiedy wypłyną na powierzchnię, co zajmuje 2-3 minuty.
Na dużej patelni rozpuść masło, wsyp łyżeczkę cukru i szczyptę cynamonu. Smaż pierogi partiami, przez parę minut z każdej strony, tak, by powstała rumiana skórka. Wymieszaj śmietanę z cukrem pudrem Podawaj pierogi z posłodzoną śmietaną, listkami mięty w cukrze, oprószone cukrem pudrem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W