Pierogi na słodko

Pierogi na słodko
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • garść dużych listków mięty, bez ogonków
  • 1 białko
  • 100 g cukru
Ciasto
  • 250 g mąki
  • 15 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • kawałek masła
Farsz
  • 200 g borówek
  • 2 łyżki cukru
Do podania
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru, plus do posypania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od zrobienia listków mięty w cukrze. Roztrzep białko. Wysyp połowę cukru na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Zanurzaj listki w białku i rozkładaj na blasze. Posyp pozostałym cukrem, po czym pootrząsaj liski z nadmiaru cukru. Rozłóż na drucianej podstawce i zostaw do obeschnięcia na kilkanaście godzin.
By zrobić ciasto, przesiej mąkę z cukrem pudrem do dużej miski. Dodaj szczyptę soli i skórkę, otartą z cytryny. Zrób dołek pośrodku. Roztrzep jajko ze śmietaną i dwiema łyżkami wody, wlej do dołka. Widelcem zagarniaj mąkę do płynnych składników, aż powstanie mokre, kleiste ciasto. Wyłóż je na blat i zagniataj, aż ciasto będzie gładkie. W razie potrzeby podsyp mąką. Zawiń ciasto w folię plastikową i odłóż na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość 1-2 cm. Wycinaj krążki o średnicy 8 cm. Pozostałe ciasto zagnieć i wycinaj kolejne krążki, aż do całkowitego wykorzystania ciasta.
Tuż przed lepieniem pierogów wymieszaj borówki z cukrem. Nakładaj na każdy krążek po 4-5 jagód, po czym złóż krążek na pół i zlep brzegi, ściskając je palcami lub grzbietem widelca.
Zagotuj wodę w dużym garnku. Gotuj pierogi po kilka sztuk naraz. Są gotowe, kiedy wypłyną na powierzchnię, co zajmuje 2-3 minuty.
Na dużej patelni rozpuść masło, wsyp łyżeczkę cukru i szczyptę cynamonu. Smaż pierogi partiami, przez parę minut z każdej strony, tak, by powstała rumiana skórka. Wymieszaj śmietanę z cukrem pudrem Podawaj pierogi z posłodzoną śmietaną, listkami mięty w cukrze, oprószone cukrem pudrem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA