Briosza
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 16 g suchych drożdży
- 6 łyżek ciepłego mleka lub wody
- 1 i 1/2 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 500 g mąki
- 6 dużych jaj
- lekko roztrzepanych
- 175 g masła
- 1 żółtko jajka
- mleko
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Drożdże wymieszaj z ciepłą wodą (lub mlekiem) oraz solą i cukrem. Odstaw, żeby się rozpuściły. Do miski wsyp mąkę i zrób w niej wgłębienie. Dodaj jajka i drożdże. Mieszaj powoli zagarniając mąkę. Ciasto ma być miękkie i kleiste. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. (To ciężkie zadanie. W takich przypadkach przydaje się mikser, którym można także wyrabiać ciasto). Dodawaj masło po kawałku. Ważne, żeby miało podobną konsystencję do ciasta. (Mikser znów ułatwi sprawę). Przykryj ciasto i odstaw je na 2 godziny. Wyrośnięte ciasto uderz pięścią. Włóż je z powrotem do miski, przykryj i wstaw na noc do lodówki. Powinno zwiększyć dwukrotnie swą objętość. Uformuj bochenki chleba i pozwól im rosnąć około 1 i 1/2 godziny. Posmaruj je żółtkiem i mlekiem. Piecz w temperaturze 220°C przez 40 – 45 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W