Briosza

Briosza
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Drożdże wymieszaj z ciepłą wodą (lub mlekiem) oraz solą i cukrem. Odstaw, żeby się rozpuściły. Do miski wsyp mąkę i zrób w niej wgłębienie. Dodaj jajka i drożdże. Mieszaj powoli zagarniając mąkę. Ciasto ma być miękkie i kleiste. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. (To ciężkie zadanie. W takich przypadkach przydaje się mikser, którym można także wyrabiać ciasto). Dodawaj masło po kawałku. Ważne, żeby miało podobną konsystencję do ciasta. (Mikser znów ułatwi sprawę). Przykryj ciasto i odstaw je na 2 godziny. Wyrośnięte ciasto uderz pięścią. Włóż je z powrotem do miski, przykryj i wstaw na noc do lodówki. Powinno zwiększyć dwukrotnie swą objętość. Uformuj bochenki chleba i pozwól im rosnąć około 1 i 1/2 godziny. Posmaruj je żółtkiem i mlekiem. Piecz w temperaturze 220°C przez 40 – 45 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA