Manoushe
Oceń przepis:
50 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego 4 (odc. 4)
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia libańska

Składniki:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 650 g wody
  • 1 kg mąki pszennej typ 750
  • 25 g soli
  • kaszka kukurydziana do podsypania
  • 4 łyżki zataru
  • 100 ml oliwy z oliwek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i sól. Wymieszać do momentu połączenia się składników. Przełożyć na oprószony mąką blat i wyrabiać przez około 5 minut.  Ponownie przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 4 godziny.

Po tym czasie ciasto podzielić na 200 g kęsy. Zaokrąglić i ułożyć w małych odstępach w wysypanej kaszką kukurydzianą np. blaszce do pieczenia. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 godziny.

Po tym czasie rozgrzać piekarnik z kamieniem do pizzy do 250-270°C. Każdy z kawałków przy pomocy szpatułki wyjąć z foremki. Obtoczyć w mące pszennej, uformować płaskie placki. Posmarować zatarem wymieszanym z oliwą. Piec około 4-6 minut, aż boki ciasta będą lekko rumiane.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA