Chleb pszenno-żytni z zaparką
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego 5 (odc. 1)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
Na dwa chleby
- Dzień pierwszy:
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 400 g wrzątku
- 1 łyżeczka startera zakwasu
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 100 g wody
Dzień drugi/dzień pieczenia:
- zaparzona mąka
- 700 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 400 g wody
- 2 łyżeczki ziaren kopru włoskiego
- 200 g aktywnego zakwasu
- 20 g soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Dzień pierwszy:
Mąkę żytnią pełnoziarnistą zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić na noc.
Łyżeczkę zakwasu wymieszać z mąką żytnią typ 720 i z wodą. Przykryć i odstawić na noc.
Drugi dzień/dzień pieczenia.
Zaparzoną mąkę żytnią wymieszać z wodą, zakwasem, mąką pszenną, koprem oraz solą. Wyrabiać najlepiej robotem przez około 5 minut na gładkie i elastyczne ciasto. Zostawić do wyrastania na 2 godziny. Następnie podzielić na dwie części po 900 g.
Uformować okrągłe bochenki i włożyć do wysypanych koszyków rozrostowych. Przykryć i zostawić do wyrastania na około 3 godziny.
Rozgrzać w piekarniku garnek żeliwny do 240ºC. Chleb przełożyć na kawałek papieru do pieczenia i bezpiecznie umieścić w gorącym garnku. Piec około 20 minut z pokrywką, a następnie zdjąć pokrywkę i dopiekać około 25 minut.
To samo powtórzyć z drugim chlebem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź