Chleb żytni z orzechami włoskimi
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Zakwas - dzień przed pieczeniem:
- 20 g startera zakwasu
- 200 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 200 ml wody
Ciasto właściwe - dzień pieczenia:
- 350 g zakwasu
- 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 lub pełnoziarnistej
- 600 g mąki żytniej typ 720
- 200 g orzechów włoskich
- 700 ml wody
- 1 łyżka miodu gryczanego
- 2 łyżeczki soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Dzień przed pieczeniem:
Starter wyjąć z lodówki i odstawić na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej do ogrzania. Ogrzany starter zakwasu przełożyć do wystarczająco dużej miski, żeby później przygotować w niej resztę ciasta. Następnie dodać do niego pozostałe składniki na zakwas, czyli 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 oraz 200 ml wody
Wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na noc (8-12 godzin) w temperaturze pokojowej.
Ciasto właściwe-dzień pieczenia
Należy odjąć łyżkę zakwasu i przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki do kolejnego pieczenia.
Resztę zakwasu dodać do pozostałych składników na ciasto właściwe i wymieszać.
Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 3-4 godziny, do pierwszego wyrastania czyli fermentacji.
Po tym czasie ciasto powinno mieć gąbczastą strukturę. Nasmarować masłem dwie keksówki o wymiarach 20-22 cm lub jedną długą i zwilżonymi dłońmi przełożyć do każdej połowę ciasta, aby bochenki były równe. Ma to znaczenie przy pieczeniu, używam do tego wagi. Zwilżoną dłonią delikatnie docisnąć i wyrównać powierzchnię ciasta.
Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 2-3 godziny do garowania.
Na spód piekarnika wstawić dużą blachę i rozgrzać piekarnik do temperatury 220º C.
Ciasto naciąć u góry, wstawić keksówki do piekarnika.
Na rozgrzaną blachę w piekarniku wylać kubek zimnej wody i szybko zamknąć drzwiczki piekarnika. Piec około 45-50 minut.
Po tym czasie wyjąć chleby z piekarnika, następnie jeszcze ciepłe z foremek i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź