Chleb pszenny z pieczonymi ziemniakami

Chleb pszenny z pieczonymi ziemniakami
Oceń przepis:
123 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • (na 2 bochenki po 400 g)
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 łyżka oliwy
  • 300 g wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 szczypta cukru
  • 400 g mąki pszennej typ 750
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić w kostkę, skropić oliwą z oliwek i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez 15 minut.

Wodę wymieszać z drożdżami i cukrem.

Wszystkie suche składniki wymieszać i połączyć z wodą z drożdżami. Wymieszać, następnie przełożyć na oprószoną mąką powierzchnię i zagniatać przez około 5 minut.

Ciasto rozciągnąć delikatnie na blacie i nałożyć na nim upieczone ziemniaki. Boki ciasta poskładać do środka i uformować kulę. Przełożyć do miski przykryć i odstawić na 2 godziny do wyrastania.

Po tym czasie z ciasta uformować kulkę i odstawić na 10 minut, żeby się ciasto rozluźniło.

Następnie uformować podłużny bochenek, zawinąć w ściereczkę wysypaną mąką, końce zapiąć klipsami. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220ºC.  Bochenek naciąć. Wstawić do piekarnika, zaparować. Piec 45 minut.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA