Chleb pszenny z pieczonymi ziemniakami
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- (na 2 bochenki po 400 g)
- 2-3 ziemniaki
- 1 łyżka oliwy
- 300 g wody
- 10 g świeżych drożdży
- 1 szczypta cukru
- 400 g mąki pszennej typ 750
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić w kostkę, skropić oliwą z oliwek i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez 15 minut.
Wodę wymieszać z drożdżami i cukrem.
Wszystkie suche składniki wymieszać i połączyć z wodą z drożdżami. Wymieszać, następnie przełożyć na oprószoną mąką powierzchnię i zagniatać przez około 5 minut.
Ciasto rozciągnąć delikatnie na blacie i nałożyć na nim upieczone ziemniaki. Boki ciasta poskładać do środka i uformować kulę. Przełożyć do miski przykryć i odstawić na 2 godziny do wyrastania.
Po tym czasie z ciasta uformować kulkę i odstawić na 10 minut, żeby się ciasto rozluźniło.
Następnie uformować podłużny bochenek, zawinąć w ściereczkę wysypaną mąką, końce zapiąć klipsami. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220ºC. Bochenek naciąć. Wstawić do piekarnika, zaparować. Piec 45 minut.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź