Chleb pszenny codzienny
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 10 g drożdży
- 400 ml letniej wody
- 600 g mąki pszennej typ 750
- 10 g soli (1 łyżeczka)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misce wymieszać drożdże ze 100 ml wody.
Dodać 100 g mąki, wymieszać i odstawić na około 30–60 min, aby powstał zaczyn.
Po tym czasie dodać resztę składników i wymieszać na jednolitą masę.
Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 5–7 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie, warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło.
Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2–3 godz. do pierwszego wyrastania.
Ciasto przełożyć z powrotem na oprószoną mąką stolnicę i uformować podłużny bochenek.
Chleb ułożyć na oprószonej mąką płaskiej blasze do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 1–1½ godz.
Na spód piekarnika wstawić dużą blachę i rozgrzać piekarnik do temperatury 220º C.
Ciasto naciąć u góry, wstawić blachy do piekarnika.
Na rozgrzaną blachę w piekarniku wylać kubek zimnej wody i szybko zamknąć drzwiczki piekarnika. Piec około 45-50 minut.
Po tym czasie wyjąć chleby z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia aby odparowały.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź