Focaccia
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 10 g drożdży
- 600 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 5 łyżek oliwy
- 0,5 łyżeczki soli
- 450 ml wody
Dodatki:
- pomidorki cherry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- gałązki rozmarynu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W wodzie rozpuścić drożdże. Dodać mąkę, sól i wymieszać.
Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 6 - 8 min, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania dodawać oliwę z oliwek.
Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2 - 3 godz. do pierwszego wyrastania
Nasmarowanymi oliwą dłońmi przełożyć ciasto na naoliwioną blachę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm. Rozłożyć równomiernie na całej blasze i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Naoliwionymi palcami zrobić wgłębienia w cieście. Ciasto polać oliwą.
Pomidorki i igiełki rozmarynu ułożyć na cieście.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 230º C, bez termoobiegu
Wstawić blachę do piekarnika i piec 15 - 20 min.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź