Chlebki naan z czarnuszką
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- 10 g drożdży
- 200 ml cieplej wody
- 340 g mąki pszennej typ 500
- 2 łyżki oleju
- 2,5 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soli
- klarowane masło
- czarnuszka do posypania
- ząbek czosnku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z wodą. Dodać mąkę, sól, olej i jogurt, a następnie wymieszać. Dokładnie wyrabiać ciasto przez ok 10 min. Ciasto powinno być dosyć luźne.
Odstawić na 3-4 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.
Następnie podzielić ciasto na 6 równych części i rozwałkować na owalne placki o grubości ok 0.5 cm (niezbyt cienkie). Posmarować klarowanym masłem i posypać czarnuszką. Ułożyć po 3-4 placki na blasze do pieczenia i wstawić do rozgrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika. Wyjmować po ok 5-7 minutach.
Część placków można pozostawić bez czarnuszki, ale w trakcie pieczenia posypać posiekanym czosnkiem i dopiec.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia indyjska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W