Chlebki naan z czarnuszką

Chlebki naan z czarnuszką
Oceń przepis:
186 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

  • 10 g drożdży
  • 200 ml cieplej wody
  • 340 g mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki oleju
  • 2,5 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli
  • klarowane masło
  • czarnuszka do posypania
  • ząbek czosnku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z wodą. Dodać mąkę, sól, olej i jogurt, a następnie wymieszać. Dokładnie wyrabiać ciasto przez ok 10 min. Ciasto powinno być dosyć luźne.

Odstawić na 3-4 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.

Następnie podzielić ciasto na 6 równych części i rozwałkować na owalne placki o grubości ok 0.5 cm (niezbyt cienkie). Posmarować klarowanym masłem i posypać czarnuszką. Ułożyć po 3-4 placki na blasze do pieczenia i wstawić do rozgrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika. Wyjmować po ok 5-7 minutach.

Część placków można pozostawić bez czarnuszki, ale w trakcie pieczenia posypać posiekanym czosnkiem i dopiec.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA