Hałwa z semoliny
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W świecie przypraw Anjum (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 5 łyżek ghee
- 100 g semoliny (gruboziarnistej)
- 25 g orzechów nerkowca
- garść rodzynek
- 80 g cukru
- ¼ łyżeczki kardamonu zielonego w proszku
- duża szczypta szafranu
- 550 ml wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Dodaj masło ghee i semolinę na średniej wielkości patelnię. Smaż na średnim ogniu, mieszając co chwilę, aż semolina zrobi się brązowa i aromatyczna, około 10 minut. Po 8 minut dodaj orzechy nerkowca.
W tym czasie w małym rondelku zagotuj cukier, wodę, rodzynki i szafran, a następnie wyłącz ogień. Dodaj mieszankę do semoliny, ustaw średni ogień i gotuj mieszając, aż semolina całkowicie się ugotuje, około 13-15 minut, a mieszanka zrobi się rzadka.
Po ostygnięciu zgęstnieje. Serwuj w małych miseczkach.
W tym czasie w małym rondelku zagotuj cukier, wodę, rodzynki i szafran, a następnie wyłącz ogień. Dodaj mieszankę do semoliny, ustaw średni ogień i gotuj mieszając, aż semolina całkowicie się ugotuje, około 13-15 minut, a mieszanka zrobi się rzadka.
Po ostygnięciu zgęstnieje. Serwuj w małych miseczkach.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W