Nori rolls z komosą, jagłami, warzywami i tofu

Nori rolls z komosą, jagłami, warzywami i tofu
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 1 filiżanka twardego tofu
  • pół filiżanki tamari
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 filiżanka komosy ryżowej
  • 1 filiżanka kaszy jaglanej
  • pół awokado w paski
  • 4 dymki
  • 1 marchewka
  • 1 ogórek
  • 1 łyżka wasabi
  • 1 łyżki majonezu sojowego
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 4 płaty nori
  • woda
Sos:
  • pół filiżanki tamari
  • pół łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka octu umeboshi

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Komosę i jagły ugotować w wodzie. Pokrojone w paski tofu podsmażyć na oleju sezamowym. Wlać tamari i trochę wody tak, żeby tofu było zanurzone. Gotować, aż płyn odparuje.
Składniki sosu wymieszać. Warzywa pokroić w paski. Płaty nori rozłożyć błyszczącą stroną do dołu. Pokryć je połową filiżanki ugotowanych kasz. Skropić wasabi i majonezem, posypać sezamem. Przykryć kawałkami awokado, dymki, marchewki, ogórka i tofu. Zwinąć i pokroić na kawałki. Podawać z sosem do maczania.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA