Łopatka z dzika duszona w liściach kapusty
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 5 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 2 kg łopatki z dzika
- sól
- 3-4 kiszone młode kapusty
- butelka czerwonego wina
- woda
- Marynata do mięsa:
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki octu
- 2 łyżki czarnego pieprzu w ziarnach
- łyżka ziela angielskiego
- łyżka ziaren kolendry
- łyżeczka goździków
- 3 liście laurowe
- Surówka z kiszonej kapusty:
- 2 główki młodej kiszonej kapusty
- 2 marchewki
- cebula
- jabłko
- chrzan
- olej
- łyżeczka kminku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Łopatkę z dzika dobrze posól.
Wszystkie składniki marynaty zagotuj ,następnie letnią marynatą zalej mięso z dzika i odstaw na 2 dni.
Zamarynowane mięso przełóż do garnka, obłóż je kiszonymi liśćmi młodej kapusty. Część marynaty wlej do garnka. Dolej wino. Resztę garnka dopełnij wodą. Łopatkę duś przez ok. 4 godziny na wolnym ogniu.
Idealnym dodatkiem do dania będzie surówka z kiszonej kapusty. Młodą kiszoną kapustę drobno posiekaj, dodaj startą marchew, jabłko i drobno posiekaną cebulę. Dopraw olejem, kminkiem i odrobiną chrzanu. Smacznego!
Wszystkie składniki marynaty zagotuj ,następnie letnią marynatą zalej mięso z dzika i odstaw na 2 dni.
Zamarynowane mięso przełóż do garnka, obłóż je kiszonymi liśćmi młodej kapusty. Część marynaty wlej do garnka. Dolej wino. Resztę garnka dopełnij wodą. Łopatkę duś przez ok. 4 godziny na wolnym ogniu.
Idealnym dodatkiem do dania będzie surówka z kiszonej kapusty. Młodą kiszoną kapustę drobno posiekaj, dodaj startą marchew, jabłko i drobno posiekaną cebulę. Dopraw olejem, kminkiem i odrobiną chrzanu. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W