Łopatka z dzika duszona w liściach kapusty

Łopatka z dzika duszona w liściach kapusty
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 5 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 2 kg łopatki z dzika
  • sól
  • 3-4 kiszone młode kapusty
  • butelka czerwonego wina
  • woda
  • Marynata do mięsa:
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki octu
  • 2 łyżki czarnego pieprzu w ziarnach
  • łyżka ziela angielskiego
  • łyżka ziaren kolendry
  • łyżeczka goździków
  • 3 liście laurowe
  • Surówka z kiszonej kapusty:
  • 2 główki młodej kiszonej kapusty
  • 2 marchewki
  • cebula
  • jabłko
  • chrzan
  • olej
  • łyżeczka kminku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Łopatkę z dzika dobrze posól.
Wszystkie składniki marynaty zagotuj ,następnie letnią marynatą zalej mięso z dzika i odstaw na 2 dni.
Zamarynowane mięso przełóż do garnka, obłóż je kiszonymi liśćmi młodej kapusty. Część marynaty wlej do garnka. Dolej wino. Resztę garnka dopełnij wodą. Łopatkę duś przez ok. 4 godziny na wolnym ogniu.
Idealnym dodatkiem do dania będzie surówka z kiszonej kapusty. Młodą kiszoną kapustę drobno posiekaj, dodaj startą marchew, jabłko i drobno posiekaną cebulę. Dopraw olejem, kminkiem i odrobiną chrzanu. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA