Warzywa au vin

Warzywa au vin
Oceń przepis:
36 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 250 g cebuli szalotki
  • 450 g korzenia pietruszki / 4 szt.
  • 500 g marchewki / 4 szt.
  • 150 g buraka / 1 szt.
  • olej
  • 2 - 3 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 butelka dobrego wina czerwonego wytrawnego
  • 1 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • gałązka rozmarynu
  • gałązka tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki pieprzu młotkowanego
do podania: bagietka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pieczarki pokroić na połówki. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać pieczarki i smażyć nie mieszając przez 6 - 8 minut czyli do momentu, aż pieczarki się zezłocą. Wtedy wyjąć z garnka i przełożyć na talerz.

Warzywa korzeniowe obrać i pokroić na grube kawałki, cebulki obrać i pokroić na połówki lub ćwiartki. Do garnka w razie potrzeby dodać więcej oleju, wrzucić wszystkie warzywa i brązowić je przez 10 - 15 minut. Na koniec dodać sos sojowy, cukier oraz paprykę wędzoną i smażyć ostatnią minutę. Zdjąć warzywa i odłożyć na bok.

Na dno garnka dodać łyżkę mąki i wymieszać z aromatycznym tłuszczem tworząc zasmażkę. Wtedy wlać wino, koncentrat oraz wszystkie przyprawy i zagotować skrobiąc delikatnie dno garnka. Do gotującego się wina dodać warzywa, garnek przykryć i gotować przez 15 - 20 minut. Na sam koniec dodać grzyby, w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem i podawać z bagietką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA