Warzywa au vin
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
Składniki:
- 400 g pieczarek
- 250 g cebuli szalotki
- 450 g korzenia pietruszki / 4 szt.
- 500 g marchewki / 4 szt.
- 150 g buraka / 1 szt.
- olej
- 2 - 3 łyżki sosu sojowego
- ½ łyżeczki cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki papryki wędzonej
- 1,5 łyżki mąki
- 1 butelka dobrego wina czerwonego wytrawnego
- 1 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- gałązka rozmarynu
- gałązka tymianku
- 2 ząbki czosnku
- ¼ łyżeczki pieprzu młotkowanego
do podania: bagietka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pieczarki pokroić na połówki. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać pieczarki i smażyć nie mieszając przez 6 - 8 minut czyli do momentu, aż pieczarki się zezłocą. Wtedy wyjąć z garnka i przełożyć na talerz.
Warzywa korzeniowe obrać i pokroić na grube kawałki, cebulki obrać i pokroić na połówki lub ćwiartki. Do garnka w razie potrzeby dodać więcej oleju, wrzucić wszystkie warzywa i brązowić je przez 10 - 15 minut. Na koniec dodać sos sojowy, cukier oraz paprykę wędzoną i smażyć ostatnią minutę. Zdjąć warzywa i odłożyć na bok.
Na dno garnka dodać łyżkę mąki i wymieszać z aromatycznym tłuszczem tworząc zasmażkę. Wtedy wlać wino, koncentrat oraz wszystkie przyprawy i zagotować skrobiąc delikatnie dno garnka. Do gotującego się wina dodać warzywa, garnek przykryć i gotować przez 15 - 20 minut. Na sam koniec dodać grzyby, w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem i podawać z bagietką.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź