Deser czekoladowy zapiekany z serem pleśniowym
Oceń przepis:
Składniki:
Deser:
- 250 g gorzkiej czekolady (71%)
- 175 g masła
- 125 g cukru pudru
- 5 jajek
- 75 g mąki
- 1 ser pleśniowy łagodny dobrze rozpuszczający się przy podgrzewaniu
Dodatkowo:
- 1 słoik gruszek w occie
- lody cynamonowe
Sos czekoladowy:
- 150 g cukru
- 30 g miodu
- 60 g ciemnego kakao
kora cynamonowa do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Jajka ubić z cukrem (do białości). Gdy masa jest gotowa wymieszać delikatnie z mąką, a następnie połączyć z masłem i czekoladą. Masą napełniać foremki wysmarowane masłem, a w środek wkładać kawałek sera pleśniowego. Piec w temperaturze 200 stopni około 10 min. Ciasto powinno być w środku ,,niedopieczone,,.
Sos czekoladowy:
Zagotować cukier z niewielką ilością wody i dodatkiem miodu. Kakao rozrobić z wodą. Gdy syrop osiągnie odpowiednią gęstość wymieszać z kakao i zagotować.
Przygotowanie:
Na talerzu ułożyć pokrojoną gruszkę z octu, wylać sos czekoladowy i truskawkowy, dołożyć gałkę lodów i ciepły deser.
Sos czekoladowy:
Zagotować cukier z niewielką ilością wody i dodatkiem miodu. Kakao rozrobić z wodą. Gdy syrop osiągnie odpowiednią gęstość wymieszać z kakao i zagotować.
Przygotowanie:
Na talerzu ułożyć pokrojoną gruszkę z octu, wylać sos czekoladowy i truskawkowy, dołożyć gałkę lodów i ciepły deser.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W