Kotlety sojowe po grecku

Kotlety sojowe po grecku
Oceń przepis:
53 ocen Średnia ocena: 3.30

Składniki:

  • 1 paczka płaskich kotletów sojowych
  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia

Sos

  • 40 dag marchwi
  • 20 dag selera
  • 20 dag pietruszki
  • pół szklanki oleju
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 10 liści laurowych
  • 1 łyżka soli
  • pół łyżki cukru
  • 1 szklanka wody
  • pół szklanki octu
  • 20 dag koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • ¼ kapusty pekińskiej (dolna część) i pół łyżeczki
  • asafetyda (przyprawa indyjska - można kupić przez internet)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Gotujemy kotlety w wodzie z sosem sojowym, solą i czarnym pieprzem około 5 min tak długo aż zmiękną. Wylewamy na durszlak do ostygnięcia. Utarte na grubej tarce marchew, seler, pietruszkę i kapustę pekińską pokrojoną w paski wrzucamy do garnka z olejem; dodajemy przyprawy i smażymy około 5 min, ciągle mieszając. Wlewamy wodę, dosypujemy cukier i dusimy kolejne 10 min. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki i ocet, mieszamy, po czym dusimy jeszcze 5 min. Odstawiamy na bok. Osobno smażymy na oleju na złoty kolor kotlety odsączone z wody i obtoczone w mące. Nakładamy do salaterki na przemian warstwę gorących kotletów i warstwę gorącego sosu. W naszym przepisie połączenie kapusty pekińskiej z dodatkiem asafetydy zastępuje tradycyjnie używaną w sosie greckim cebulę, ponieważ w czasie świąt wystarczająco obciążamy organizm. Asafetyda ma smak zbliżony do cebuli, a działa łagodząco na wątrobę. Naszą potrawę najlepiej przygotować 1-2 dni przed podaniem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA