Smalec z białej fasoli
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Wegańska wigilia i Boże Narodzenie, Pasty do chleba
Składniki:
- 1 puszka fasoli lub 1,5 szklanki ugotowanej fasoli
- 2 cebule
- ½ jabłka
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 jałowiec
- 1 goździk
- ½ łyżeczki majeranku
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- delikatny olej do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę posiekać w kostkę, jabłko obrać i również posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i dodać posiekaną cebulkę, jabłko oraz ziele angielskie, jałowiec, goździk i liść laurowy. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż cebulka będzie złota. Fasolę odcedzić, opłukać i zmiksować przy pomocy blendera razem z sosem sojowym, majerankiem, sporą szczyptą pieprzu, soli i 3 - 4 łyżkami zimnej wody. Z podsmażonej cebulki wyłowić przyprawy, z którymi się smażyła. Dodać do zmiksowanej fasoli, delikatnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać też kilka kropli sosu sojowego więcej. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, obowiązkowo na dobrym chlebie, z kiszonym ogórkiem i pomidorem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź