Kawałki kurczaka w marynacie z wódki i miodu podane z brukselką
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 1 zagrodowy kurczak
- 8 młodych cebulek
- 3 marchewki
- 6 ziemniaków
- sól
- łyżka masła
- olej do smażenia
marynata:
brukselka:
- 40 dag brukselki
- 2 ząbki czosnku
- łyżka kaparów
- 2 filety anchois
- sok i skórka z pomarańczy
- 2 łyżki miodu lipowego
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kurczaka pokrój na kawałki. Natrzyj go solą i pieprzem. Przygotuj marynatę.
Zetrzyj 2 ząbki czosnku. Posiekaj świeży estragon. Dodaj wódkę, miód i starty korzeń imbiru. Wszystkie składniki dobrze połącz. Kurczaka zalej marynatą. Przełóż go do torebek spożywczych i wstaw na noc do zamrażalnika.
Cebulki, marchewki i ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa przysmaż na łyżce masła i oleju. Na tej samej patelni przysmaż kurczaka. Kurczaka z warzywami duś przez 25-30 minut.
Przygotuj brukselkę. Połącz posiekany czosnek, kapary i anchois
z sokiem i skórą z pomarańczy. Dodaj miód i pieprz. Wszystkie składniki sosu wymieszaj.
Ugotowaną brukselkę zalej sosem. Kurczaka podawaj z brukselką. Smacznego!
Zetrzyj 2 ząbki czosnku. Posiekaj świeży estragon. Dodaj wódkę, miód i starty korzeń imbiru. Wszystkie składniki dobrze połącz. Kurczaka zalej marynatą. Przełóż go do torebek spożywczych i wstaw na noc do zamrażalnika.
Cebulki, marchewki i ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa przysmaż na łyżce masła i oleju. Na tej samej patelni przysmaż kurczaka. Kurczaka z warzywami duś przez 25-30 minut.
Przygotuj brukselkę. Połącz posiekany czosnek, kapary i anchois
z sokiem i skórą z pomarańczy. Dodaj miód i pieprz. Wszystkie składniki sosu wymieszaj.
Ugotowaną brukselkę zalej sosem. Kurczaka podawaj z brukselką. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W