Stek z warzywami w cieście
Przygotował:
Matteo Brunetti
- Seria kulinarna:
- Bitwa na smaki: David vs Matteo (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- stek z polędwicy (gruby na 2 palce)
- rukola
- sól i pieprz
- świeży rozmaryn
- czosnek
- kilka pomidorków koktajlowych
- oliwa
1 l oleju do smażenia
- 1 cukinia
- ½ bakłażana
- 1 marchewka
Pastella:
- 200 g mocno gazowanej wody, lodowatej
- 120 g mąki typu 00
- 25 g mąki ryżowej
- 1 jajko
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Czosnek i rozmaryn posiekaj, wymieszaj z oliwą, natrzyj stek, dopraw solą i pieprzem i wymasuj porządnie. Odstaw.
Marchewkę i cukinię pokrój w słupki, bakłażan w kostkę. W misce ubij jajko z połową wody gazowanej i odrobiną soli. Wymieszaj oba rodzaje mąki i dosypuj po trochu do ubitego jajka, dodając na przemian mąki i resztę wody gazowanej, do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego.
Miskę z ciastem wstaw do większej miski wypełnionej wodą. Za pomocą szczypiec zamocz wszystkie warzywa cieście i smaż w oleju rozgrzanym do 180 ºC. Odsącz i dopraw solą.
Stek usmaż na mocno rozgrzanej patelni grillowej, z każdej strony 1 minutę na każdy cm grubości mięsa. Podawaj z warzywami w cieście.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź