Stek z warzywami w cieście

Stek z warzywami w cieście
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Matteo Brunetti

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • stek z polędwicy (gruby na 2 palce)
  • rukola
  • sól i pieprz
  • świeży rozmaryn
  • czosnek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • oliwa
1 l oleju do smażenia
  • 1 cukinia
  • ½ bakłażana
  • 1 marchewka
Pastella:
  • 200 g mocno gazowanej wody, lodowatej
  • 120 g mąki typu 00
  • 25 g mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Czosnek i rozmaryn posiekaj, wymieszaj z oliwą, natrzyj stek, dopraw solą i pieprzem i wymasuj porządnie. Odstaw.

Marchewkę i cukinię pokrój w słupki, bakłażan w kostkę. W misce ubij jajko z połową wody gazowanej i odrobiną soli. Wymieszaj oba rodzaje mąki i dosypuj po trochu do ubitego jajka, dodając na przemian mąki i resztę wody gazowanej, do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego.

Miskę z ciastem wstaw do większej miski wypełnionej wodą. Za pomocą szczypiec zamocz wszystkie warzywa cieście i smaż w oleju rozgrzanym do 180 ºC. Odsącz i dopraw solą.

Stek usmaż na mocno rozgrzanej patelni grillowej, z każdej strony 1 minutę na każdy cm grubości mięsa. Podawaj z warzywami w cieście.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA