Konfitowany dorsz w kawałkach podany z puree z selera
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- Bitwa na smaki: David vs Matteo 3 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 2 kawałki z polędwicy z dorsza (ok. 150 g każdy)
- 0,5 l oliwy z oliwek
- sól
- 2 ząbki z czosnku
- płaska łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1 mały seler
- liść laurowy
- 20 g masła
- biały pieprz
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Seler obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do osolonej i gotującej się wody. Gotuj do miękkości, razem z liściem laurowym. Odcedź seler i zostaw trochę wody z gotowania. Zmiksuj na gładkie puree dolewając trochę wody z gotowania, jeśli potrzeba. Dodaj masło i dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj i odstaw.
Kawałki ryby natrzyj solą i odstaw na 30 min. Po tym czasie opłucz kawałki ryby pod wodą i dobrze osusz. W garnku podgrzej 0,5 litra oliwy do 50 stopni. Dodaj ząbki czosnku oraz nasiona kopru włoskiego. Włóż delikatnie kawałki ryby do oliwy. Gotuj na wolnym ogniu ok. 15-20 min. Odsącz ryby z oliwy na ręczniku papierowym. Nie wylewaj oliwy!
Serwuj puree z selera z kawałkami ryby, polej je łyżką oliwy i posyp posiekanym szczypiorkiem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź