Piątkowa Foccacia - Dominik Stachowiak

Piątkowa Focaccia
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty, Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 8 g suchych drożdży instant
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 600 g mąki - mąka pszenna typ 550 np. Perfecja Lubelli
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na farsze:

Rybny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta
Drożdże wsypać do kubka z ciepłym mlekiem, wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże z mlekiem, sól, oliwę oraz około 400 ml ciepłej wody. Wyrabiać mikserem około 10 minut. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Ciasto podzielić na kawałki i wyrobić z nich kulki. Pojedyncze kule rozwałkować wałkiem lub rękoma na kształt małych pizzy. Blachę posmarować oliwą i wyłożyć ukształtowane placki. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na około godzinę. Posypać solą morską, skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.

Farsz rybny
Łososia siekamy ze szczypiorkiem dodajemy oliwę z oliwek i dobrze mieszamy. Cebulkę drobno siekamy i przesmażamy na patelni z dodatkiem oliwy. Pod koniec mieszamy całość, dodajemy pieprz i sól oraz cebulkę oraz sok z limonki wraz z startą skórką.

Pikantny
Ugotowane w solonej wodzie jajka obieramy i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy majonez oraz posiekanego 1 pomidora suszonego. Na patelni smażymy na oliwie kosteczkę z pomidora czerwonego bez nasion, dodajemy sól i pieprz oraz papryczkę chilli. Całość dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy dodając przyprawy do smaku.

Ziołowy
Wszystkie zioła oraz czosnek siekamy, dodajemy oliwę oraz sól i pieprz. Ugotowaną w bulionie warzywnym pierś kroimy w cienkie plastry i układamy na focacci. Pastę ziołową smarujemy cienko na focacci, przyozdabiamy oliwkami pokrojonymi niechlujnie oraz płatkami migdałów.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA