Piątkowa Foccacia - Dominik Stachowiak
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty, Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 8 g suchych drożdży instant
- 100 ml ciepłego mleka
- 600 g mąki - mąka pszenna typ 550 np. Perfecja Lubelli
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na farsze:
Rybny
- 150 gram surowego filetu z łososia
- cebulka dymka
- oliwa z oliwek
- szczypiorek (cienki)
- sól morska
- pieprz
- sok z 1 limonki + skórka starta
- Pikantny
- papryczka chilli
- 2 ugotowane jajka
- 2 całe pomidory (duże)
- 2 łyżki majonezu
- oliwa z oliwek
- oregano
- 1 pomidor suszony
- sól i pieprz
- Ziołowy
- płatki migdałów
- 1 pierś z kurczaka
- oliwa z pestek dyni
- bazylia
- rozmaryn
- 2 ząbki czosnku
- zielone oliwki z pestkami (duże)
- liście rukoli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta
Drożdże wsypać do kubka z ciepłym mlekiem, wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże z mlekiem, sól, oliwę oraz około 400 ml ciepłej wody. Wyrabiać mikserem około 10 minut. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Ciasto podzielić na kawałki i wyrobić z nich kulki. Pojedyncze kule rozwałkować wałkiem lub rękoma na kształt małych pizzy. Blachę posmarować oliwą i wyłożyć ukształtowane placki. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na około godzinę. Posypać solą morską, skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.
Farsz rybny
Łososia siekamy ze szczypiorkiem dodajemy oliwę z oliwek i dobrze mieszamy. Cebulkę drobno siekamy i przesmażamy na patelni z dodatkiem oliwy. Pod koniec mieszamy całość, dodajemy pieprz i sól oraz cebulkę oraz sok z limonki wraz z startą skórką.
Pikantny
Ugotowane w solonej wodzie jajka obieramy i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy majonez oraz posiekanego 1 pomidora suszonego. Na patelni smażymy na oliwie kosteczkę z pomidora czerwonego bez nasion, dodajemy sól i pieprz oraz papryczkę chilli. Całość dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy dodając przyprawy do smaku.
Ziołowy
Wszystkie zioła oraz czosnek siekamy, dodajemy oliwę oraz sól i pieprz. Ugotowaną w bulionie warzywnym pierś kroimy w cienkie plastry i układamy na focacci. Pastę ziołową smarujemy cienko na focacci, przyozdabiamy oliwkami pokrojonymi niechlujnie oraz płatkami migdałów.
Drożdże wsypać do kubka z ciepłym mlekiem, wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże z mlekiem, sól, oliwę oraz około 400 ml ciepłej wody. Wyrabiać mikserem około 10 minut. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Ciasto podzielić na kawałki i wyrobić z nich kulki. Pojedyncze kule rozwałkować wałkiem lub rękoma na kształt małych pizzy. Blachę posmarować oliwą i wyłożyć ukształtowane placki. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na około godzinę. Posypać solą morską, skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.
Farsz rybny
Łososia siekamy ze szczypiorkiem dodajemy oliwę z oliwek i dobrze mieszamy. Cebulkę drobno siekamy i przesmażamy na patelni z dodatkiem oliwy. Pod koniec mieszamy całość, dodajemy pieprz i sól oraz cebulkę oraz sok z limonki wraz z startą skórką.
Pikantny
Ugotowane w solonej wodzie jajka obieramy i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy majonez oraz posiekanego 1 pomidora suszonego. Na patelni smażymy na oliwie kosteczkę z pomidora czerwonego bez nasion, dodajemy sól i pieprz oraz papryczkę chilli. Całość dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy dodając przyprawy do smaku.
Ziołowy
Wszystkie zioła oraz czosnek siekamy, dodajemy oliwę oraz sól i pieprz. Ugotowaną w bulionie warzywnym pierś kroimy w cienkie plastry i układamy na focacci. Pastę ziołową smarujemy cienko na focacci, przyozdabiamy oliwkami pokrojonymi niechlujnie oraz płatkami migdałów.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W