Okrągła chałka
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 200 ml mleka
- 15 g drożdży
- 3 łyżki cukru
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 80 g masła
- ¼ łyżeczki soli
- 1 jajko
- mak i sezam do posypania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozpuścić w mleku drożdże i cukier, najlepiej w misce. Dodać roztrzepane jajka z żółtkiem i wymieszać na jednolitą masę. Dodać mąkę i sól, mieszać, aż wszystko się połączy.
Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez około 3 minuty, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło.
Po tym czasie rozpłaszczyć ciasto, nałożyć ⅓ masła na wierzch, zagnieść boki ciasta do środka i dalej zagniatać. Gdy masło się wchłonie powtórzyć czynność z kolejną porcją i tak do zużycia całego masła.
Ciasto przełożyć z powrotem do miski. Zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Podzielić na osiem części i uformować z nich kule jak na bułki. Odstawić na 15 minut, aby ciasto odpoczęło.
Uformować wałki o długości 25 cm i z nich okrągłą chałkę, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykryć ściereczką kuchenną i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem, posypać makiem i sezamem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180º C. Piec ok. 35 minut.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź