Okrągła chałka

Okrągła chałka
Oceń przepis:
228 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 15 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 80 g masła
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • mak i sezam do posypania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozpuścić w mleku drożdże i cukier, najlepiej w misce. Dodać roztrzepane jajka z żółtkiem i wymieszać na jednolitą masę. Dodać mąkę i sól, mieszać, aż wszystko się połączy.

Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez około 3 minuty, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło.

Po tym czasie rozpłaszczyć ciasto, nałożyć masła na wierzch, zagnieść boki ciasta do środka i dalej zagniatać. Gdy masło się wchłonie powtórzyć czynność z kolejną porcją i tak do zużycia całego masła.

Ciasto przełożyć z powrotem do miski. Zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Podzielić na osiem części i uformować z nich kule jak na bułki. Odstawić na 15 minut, aby ciasto odpoczęło.

Uformować wałki o długości 25 cm i  z nich okrągłą chałkę, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykryć ściereczką kuchenną i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem, posypać makiem i sezamem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180º C. Piec ok. 35 minut.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA