Chleb na zakwasie
Oceń przepis:
Przygotował:
Grzegorz Łapanowski
- Seria kulinarna:
- Ł'apetyt (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
Zakwas
- 100 ml wody
- 100 g mąki żytniej
Chleb
- 4 łyżki zakwasu
- 1/5 kg mąki żytniej razowej
- 1/5 kg mąki pszennej (typ 500)
- 400 ml ciepłej wody
- sól
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 1 łyżka pestek słonecznika
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przepis na ten chleb domowy jest wyjątkowo prosty. Do miski przesiać oba rodzaje mąki, dodać wodę, sól i zakwas. Dosypać żurawinę, migdały i pestki, wszystko wyrobić bardzo dokładnie by powstało gładkie ciasto. Ciasto uformować i odstawić do wyrośnięcia na 8 godzin. Po tym czasie piec w temperaturze 170 stopni C, w piekarniku grzejącym od spodu. Chleb na zakwasie bardzo długo zachowuje świeżość. Ponadto chleb żytni na zakwasie jest zdrowy i bogaty w składniki odżywcze.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W