Karczek faszerowany szynką, żółtym serem, kurkami i szałwią oraz sałatką z warzyw z rusztu i szpinaku
Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Chrząstowski
- Seria kulinarna:
- Adam na lato (odc.1)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 600 g grubej karkówki bez kości możliwie słabo przerośniętej tłuszczem
- 4 plastry szynki wędzonej
- 4 plastry sera gouda
- 12 dużych kurek
- 8 listków szałwii
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- sól pieprz
- 1 papryka czerwona
- 1 mały bakłażan
- 1 duża cukinia
- 1 mały fenkuł
- 1 czerwona cebula
- ¼ kg liści młodego szpinaku
- zioła prowansalskie
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 4 łyżki octu balsamicznego
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso dzielę na 4 plastry, każdy z plastrów kroję na pół nie docinając do końca i rozkładam jak książkę. Kurki solę smaruję niewielką ilością oliwy i opiekam na ruszcie. Rozłożone mięso, smaruję musztardą, nakładam po 2 listki szałwii, plaster szynki i plaster sera, oraz po 3 kurki. Mięso składam, spinam wykałaczkami i przyprawiam. Piekę na średnio rozgrzanym ruszcie przy zamkniętej pokrywie.
Paprykę, bakłażana, cukinię, fenkuł i cebulę kroję w plastry, posypuję solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Kropię niewielką ilością oliwy i wszystko opiekam na ruszcie. Gdy się zrumienią kroję wszystko w paseczki i dodaję resztę oliwy i ocet balsamiczny. Umyty szpinak kroję w paski i mieszam z warzywami, podaję do sakiewek z karczku.
Paprykę, bakłażana, cukinię, fenkuł i cebulę kroję w plastry, posypuję solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Kropię niewielką ilością oliwy i wszystko opiekam na ruszcie. Gdy się zrumienią kroję wszystko w paseczki i dodaję resztę oliwy i ocet balsamiczny. Umyty szpinak kroję w paski i mieszam z warzywami, podaję do sakiewek z karczku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W