Szakszuka z chipsami ze słoweńskiej kiełbasy
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 4 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia bałkańska
Składniki:
- 100 g kiełbasy wieprzowej
- 3 pomidory bawole serca
- 1 podłużna czerwona papryka
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 4 jajka
- chlebek pita
- łodygi młodego czosnku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kiełbasę pokrój na bardzo cienkie plasterki.
Podsmaż je na suchej patelni na średnim ogniu, aż staną się chrupkie i złociste lub przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni do momentu, aż staną się chrupiące.
Pokrój paprykę i pomidory w kostkę.
Paprykę smaż na mocno rozgrzanej patelni przez kilka minut, dodaj pomidory i gotuj całość na wolnym ogniu, aż pomidory się rozpadną.
Dodaj pieprz cayenne, posiekaną łodygę czosnku, dopraw do smaku solą i wbij 4 jaja.
Całość przykryj pokrywą i gotuj do momentu ścięcia się jajek.
Danie zdejmij z ognia i podawaj wraz z pitą.
Podsmaż je na suchej patelni na średnim ogniu, aż staną się chrupkie i złociste lub przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni do momentu, aż staną się chrupiące.
Pokrój paprykę i pomidory w kostkę.
Paprykę smaż na mocno rozgrzanej patelni przez kilka minut, dodaj pomidory i gotuj całość na wolnym ogniu, aż pomidory się rozpadną.
Dodaj pieprz cayenne, posiekaną łodygę czosnku, dopraw do smaku solą i wbij 4 jaja.
Całość przykryj pokrywą i gotuj do momentu ścięcia się jajek.
Danie zdejmij z ognia i podawaj wraz z pitą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Kuchnia bałkańska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W