Wegetariańska zupa gulaszowa

Wegetariańska zupa gulaszowa
Oceń przepis:
36 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Kinga Paruzel

Seria kulinarna:
Z.U.P.A. 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 500 g mieszanki groszku i marchewki
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • makaron świderki
  • 2 ziemniaki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 brokuł
  • 150 g parmezanu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka mielonej, ostrej papryki
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • garść świeżej rukoli
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Obierz cebulę, ziemniaki i pokrój w kostkę. Podgrzej dno garnka, wlej olej i podsmaż na nim cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj do niej ostrą mieloną paprykę. Nie zostawiaj jej zbyt długo na rozgrzanym oleju, ponieważ stanie się gorzka. Dodaj ziemniaki. Wszystko wymieszaj i dołóż marchewkę z groszkiem. Ponownie zamieszaj i całość zalej bulionem warzywnym. Do zupy dodaj krojone pomidory. Aby wzmocnić jej smak, dopraw ją liściem laurowym i ziarnami ziela angielskiego. Całość zagotuj. Dodaj makaron świderek i gotuj ok. 8 minut, aż makaron będzie al dente. W tym czasie dodaj różyczki brokułu, a następnie sól i pieprz do smaku. Podawaj ze świeżą rukolą i startym parmezanem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA