Zupa z jesiotra z kiszonym ogórkiem, ziemniakami, koperkiem i pulpetami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 3 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Zupy, Potrawy na Boże Narodzenie
Składniki:
- bulion:
- głowa jesiotra
- 20 dag ryby
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- por
- średni kawałek selera
- 4 listki laurowe
- 3 kulki jałowca
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 3-5 listków świeżej szałwi
- 3-4 gałązki świeżego tymianku
- natka pietruszki
- 1,5 l wody
- 1/2 kostki masła
- dodatki do zupy:
- cebula
- 3 ziemniaki
- 3 starte kiszone ogórki
- 2 pomidory
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki śmietany 18%
pulpety z jesiotra:
- 20 dag jesiotra
- bułka namoczona w mleku
- sól
- pieprz
- średnia słodka cebula
- sok z połowy cytryny
- łyżka śmietany
- świeży koperek
- trybula
- mąka do oprószenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania bulionu rybnego. Marchew, pietruszkę, selera i pora pokrój na średnie kawałki. W garnku na maśle przesmaż warzywa. Dodaj listki laurowe, jałowiec, pieprz oraz świeże zioła: szałwię, tymianek, natkę pietruszki. Do garnka włóż oczyszczoną głowę jesiotra i kawałki ryby. Zalej wszystko wodą i nie mieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut.
Z gotowego bulionu wyciągnij delikatnie kawałki ryby i warzywa. Przecedź go przez gazę.
Przygotuj pulpety. Rybę wrzuć do blendera. Dodaj bułkę, cebulę i sok z cytryny. Wszystkie skłądniki zmiksuj. Dodaj śmietanę i ponownie zmiksuj. Masę przypraw posiekanym koperkiem i trybulą. Z masy formuj pulpeciki. Oprósz je w mące.
Następnie pokrój cebulę w piórka, ziemniaki w plastry, a pomidory w kostkę. W garnku na maśle przesmaż cebulę i starte ogórki. Dodaj ziemniaki, pomidory i śmietanę. Składniki wymieszaj. Dolej bulion rybny i wrzuć pulpety. Zupę gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Smacznego!
Z gotowego bulionu wyciągnij delikatnie kawałki ryby i warzywa. Przecedź go przez gazę.
Przygotuj pulpety. Rybę wrzuć do blendera. Dodaj bułkę, cebulę i sok z cytryny. Wszystkie skłądniki zmiksuj. Dodaj śmietanę i ponownie zmiksuj. Masę przypraw posiekanym koperkiem i trybulą. Z masy formuj pulpeciki. Oprósz je w mące.
Następnie pokrój cebulę w piórka, ziemniaki w plastry, a pomidory w kostkę. W garnku na maśle przesmaż cebulę i starte ogórki. Dodaj ziemniaki, pomidory i śmietanę. Składniki wymieszaj. Dolej bulion rybny i wrzuć pulpety. Zupę gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy na Boże Narodzenie
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W