Karp pieczony z kaszą
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Potrawy na Boże Narodzenie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Bulion:
- głowa karpia (opcjonalnie)
- 1,5 l zimnej wody
- woda po uwodnionych grzybach
- 1 pęczek włoszczyzny
- kilka liści laurowych
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- kilka gałązek tymianku
Nadzienie:
- olej rzepakowy do podsmażenia
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka suchej kaszy gryczanej palonej
- 1 szklanka białego wina
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub rybnego
- 2 łyżki masła
- wykałaczki
Do zapiekania:
- 1 tusza karpia lub karp patroszony z głową
- 1 biała cebula
- 20 g suszonych grzybów
- ½ szklanki białego wina
- 2 łyżki masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Grzyby uwodnij, czyli namocz w letniej wodzie na dzień przed pieczeniem karpia.
Karpia opłucz porządnie pod bieżącą wodą, oczyść z łusek i jeśli trzeba odetnij głowę, zachowaj ją do nastawienia bulionu. Otrzymaną tuszę karpia natnij do kręgosłupa, osól i odłóż do lodówki.
W niedużym rondlu umieść głowę karpia, zalej zimną wodą, dodaj pozostałe składniki bulionu i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Odcedź i utrzymuj ciepły.
Przygotuj nadzienie. Posiekaj białą cebulę i czosnek, na rozgrzaną patelnię wylej dwie łyżki oleju rzepakowego i podsmażaj warzywa, aż się spocą. Dodaj ⅓ uwodnionych, posiekanych grzybów. Dodaj na patelnię kaszę gryczaną i podsmażaj, aż cebula zacznie się karmelizować.
W tym momencie dolej do kaszy wina i daj winu wsiąknąć mieszając od czasu do czasu. Następnie dolej chochlę gorącego bulionu i pozwól mu wsiąknąć w kaszę, powtarzaj, aż kasza będzie wystarczająco miękka. Na koniec dodaj zimne masło i wymieszaj.
Na dnie brytfanki ułóż pokroją w piórka cebulę, resztę uwodnionych grzybów oraz resztę masła, na warzywach ułóż karpia. Nadziej brzuch kaszą i zaszyj wykałaczkami, zalej karpia resztą wina, dodaj masło i wstaw do nagrzanego na 200° C piekarnika. Piecz aż karp w najgrubszym miejscu osiągnie temperaturę 74° C.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź