Kotlety schabowe z ptysiami nadziewanymi serem i żurawiną

Kotlety schabowe z ptysiami nadziewanymi serami i żurawiną
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? 4 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Ciasto parzone:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka wody
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 4-5 jajek
200 g sera typu lazur
1 kg schabu bez kości

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zaczynamy od ciasta. Wodę zagotowujemy z masłem i solą, do gotującej dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy przez kilka minut, aż mąka nam się zaparzy. Ciasto wyjmujemy z garnka i przestudzamy. Mikserem wcieramy do ciasta pojedynczo jajka. Ciasto wyciskamy za pomocą worka cukierniczego na pergamin, pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku na około 40 minut.

Żurawinę wrzucamy do syropu cukrowego (gotująca się woda z cukrem). Ser lazur mieszamy z serkiem kremowym.

Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Mięso kroimy w solidne plastry jak na kotlety, oprószamy solą, pieprzem i cukrem, dzięki czemu mięso ładnie nam się zarumieni. Smażymy z dwóch stron, zdejmujemy z patelni.

Na patelni na tłuszczu ze smażenia przesmażamy szalotkę, dodajemy bulion, odparowujemy. Przesmażone kotlety wkładamy do sosu, dodajemy tymianek i skórkę z cytryny, podduszamy. Dodajemy groszek i winogrona bezpestkowe.

Wyciągamy ptysie z piekarnika, przestudzamy. Przekrawamy w połowie, wypełniamy przesmażoną w syropie żurawiną i serami, nakrywamy drugą polową ptysia. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy,
Na talerze wykładamy mięso, ptysie, groszek, żurawinę i sos.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA