Pierogi z twarogiem, ziołami i okrasą z kaszy gryczanej
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek (odc. 5)
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Ciasto:
- 100 g mąki gryczanej
- 200 g mąki pszennej
- 250-300 ml wrzątku
- sól himalajska
- 2 łyżki oleju
250 g twarogu półtłustego
- ⅓ pęczka mięty
- ⅓ pęczka kopru
- ⅓ pęczka natki
- 100 g kaszy gryczanej niepalonej
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 50 g rozpuszczonego masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąki wymieszaj ze sobą, dodaj szczyptę soli, olej, ponownie wymieszaj, następnie podlej wrzątkiem i zagnieć całość na elastyczne ciasto. Odstaw na 20 min. pod przykryciem.
Koperek i natkę drobno posiekaj razem z łodyżkami, z mięty zerwij same liście, następnie drobno posiekaj.
Twaróg wymieszaj ze szczyptą soli i drobno posiekanymi ziołami, odrobinę ziół zostaw do ozdobienia pierogów.
Na patelni rozgrzej pół szklanki oleju i praż kaszę gryczaną do momentu, aż stanie się chrupiąca.
Ciasto rozwałkuj, następnie wytnij okręgi za pomocą szklanki i napełnij każdy pieróg farszem. Pierogi ugotuj we wrzącej wodzie.
Wyciągnij pierogi po 2 minutach od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawaj z rozpuszczonym masłem, kaszą i ziołami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź