Pierogi z twarogiem, ziołami i okrasą z kaszy gryczanej

Pierogi z twarogiem, ziołami i okrasą z kaszy gryczanej
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek (odc. 5)
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Ciasto:
  • 100 g mąki gryczanej
  • 200 g mąki pszennej
  • 250-300 ml wrzątku
  • sól himalajska
  • 2 łyżki oleju
250 g twarogu półtłustego
  • ⅓ pęczka mięty
  • ⅓ pęczka kopru
  • ⅓ pęczka natki
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 50 g rozpuszczonego masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mąki wymieszaj ze sobą, dodaj szczyptę soli, olej, ponownie wymieszaj, następnie podlej wrzątkiem i zagnieć całość na elastyczne ciasto. Odstaw na 20 min. pod przykryciem.

Koperek i natkę drobno posiekaj razem z łodyżkami, z mięty zerwij same liście, następnie drobno posiekaj.

Twaróg wymieszaj ze szczyptą soli i drobno posiekanymi ziołami, odrobinę ziół zostaw do ozdobienia pierogów.        

Na patelni rozgrzej pół szklanki oleju i praż kaszę gryczaną do momentu, aż stanie się chrupiąca. 

Ciasto rozwałkuj, następnie wytnij okręgi za pomocą szklanki i napełnij każdy pieróg farszem. Pierogi ugotuj we wrzącej wodzie.

Wyciągnij pierogi po 2 minutach od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawaj z rozpuszczonym masłem, kaszą i ziołami.


 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA