Ziołowe tortellini z kiełbasą z dzika w gęstym bulionie wołowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 3 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
Składniki:
- 300 g mąki semoliny
- 3 jajka
- 3 łyżki oliwy
- woda do wyrobienia
- szczypta soli
- świeży lubczyk
- farsz:
- 10 dkg kiełbasy z dzika
- 1/2 szklanki ugotowanej fasoli Jaś
- 50 ml wołowego bulionu
- świeżo mielony pieprz
- cebula
- 3 ząbki czosnku
bulion:
- 1,5 l bulionu wołowego
- cebula szalotka
- łodyga selera naciowego
- 2 pomidory
- gałka muszkatołowa
- lubczyk świeży
- 3-4 łyżki masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Składniki ciasta wymieszaj w mikserze. Gotowe ciasto cienko rozwałkuj. Na płacie ciasta ułóż świeżye listki lubczyku, następnie złóż płat ciasta i ponownie rozwałkuj. Rozwałkowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw, by odpoczęło.
Kiełabsę, cebulę i czosnek pokrój w małą kostkę i podsmaż na patelni. Ugotowaną fasolę Jaś rozgnieć za pomocą ubijaka do ziemniaków. Dopraw ją solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dolej bulionu i dodaj posiekane listki lubczyku. Na koniec dodaj posiekane ząbki czosnku i podsmażoną kiebłasę z cebulą.
Z ciasta za pomocą foremki wytni kwadraty. Na każdy nałóż łyżeczkę farszu. Złóż każdy kwadrat w trójkąt i sklej brzegi palcami, a następnie sklej przeciwległe rogi każdego pierożka.
Piórka cebuli przesmaż w garnku na maśle. Dodaj pokrojonego selera naciowego,pomidora i listki lubczyku. Do warzyw i ziół dolej bulionu. Dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Tortellini gotuj w bulionie przez 3-5 minut.
Na talerzu ułóż tortellini i podlej je bulionem. Wierzch posyp startym parmezanem i świeżym lubczykiem. Smacznego!
Kiełabsę, cebulę i czosnek pokrój w małą kostkę i podsmaż na patelni. Ugotowaną fasolę Jaś rozgnieć za pomocą ubijaka do ziemniaków. Dopraw ją solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dolej bulionu i dodaj posiekane listki lubczyku. Na koniec dodaj posiekane ząbki czosnku i podsmażoną kiebłasę z cebulą.
Z ciasta za pomocą foremki wytni kwadraty. Na każdy nałóż łyżeczkę farszu. Złóż każdy kwadrat w trójkąt i sklej brzegi palcami, a następnie sklej przeciwległe rogi każdego pierożka.
Piórka cebuli przesmaż w garnku na maśle. Dodaj pokrojonego selera naciowego,pomidora i listki lubczyku. Do warzyw i ziół dolej bulionu. Dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Tortellini gotuj w bulionie przez 3-5 minut.
Na talerzu ułóż tortellini i podlej je bulionem. Wierzch posyp startym parmezanem i świeżym lubczykiem. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pierogi i pierożki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W