Panzerotti z mozzarellą, pomidorami i porsciutto
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 4)
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 100 g semoliny
- 7 g suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 375 ml ciepłej wody
Farsz:
- 5 pomidorów obranych ze skórki
- 8 plastrów szynki prosciutto
- 3 kulki mozzarelli
- 1 czubata łyżeczka oregano
- pieprz
- olej do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Drożdże wsypujemy do ciepłej wody z dodatkiem cukru pudru. Odstawiamy na 10 minut, a w tym czasie do wysokiej miski wsypujemy mąkę i sól. Wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto, najlepiej hakiem, przez 10 minut, aż będzie gładkie i jednolite. Następnie owijamy miskę folią spożywczą i odstawiamy ciasto na ok. 15-20 minut.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Pomidory obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i ew. soku i kroimy w średniej wielkości kostkę. Mozzarellę rozrywamy na mniejsze kawałki, a prosciutto kroimy w paski. Łączymy ze sobą ser, szynkę i pomidory i doprawiamy oregano i odrobiną pieprzu.
Ciasto dzielimy na porcje (ok. 8-10), każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 5-7 mm, na środku układamy po dużej łyżce farszu i sklejamy jak pierogi (najlepiej z fałdką na brzegach). Układamy na lekko podsypanej mąką blaszce i smażymy na rozgrzanym oleju w rondlu. Panzerotti smażymy partiami po ok. 1-2 minuty, aż ładnie się zarumienią i podrosną, podajemy po lekkim odsączeniu z nadmiaru tłuszczu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź