Pierogi z krewetkami po tajsku - Joanna Jakubiuk
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza, Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 100 ml ciepłej wody
- sól
- ew. szczypta kurkumy
Farsz:
- 20 szt. krewetek 16/20 w pancerzach
- 100 g bakłażana
- 2 szalotki
- 2 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała papryczka chili
- kilka kropel sosu rybnego
- masło
- sól, pieprz
- Sos:
- 300 ml mleka kokosowego
- 1 limonka
- pół pęczka kolendry
- masło
- sól
- pancerze z krewetek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, wlać ciepłą przegotowaną wodę i dodać przyprawy. Ze wszystkich składników zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kilkanaście minut żeby "odpoczęło".
Krewetki obrać z pancerzy i oczyścić. Pancerze odłożyć do sosu. Bakłażana i szalotkę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, wydrążyć środek, także drobno pokroić i dodać do pozostałych warzyw. Czosnek, chili i bazylię tajską posiekać. Dodać do warzyw razem z pokrojonymi na kawałki krewetkami i wszystko razem poddusić kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i sosem rybnym do smaku. Z ciasta wykroić niewielkie krążki, na każdy z nich nałożyć porcję farszu, dokładnie zlepić i gotować we wrzącej wodzie kilka minut.
Na maśle smażyć pancerze z krewetek aż będą miały lekki pomarańczowy kolor. Następnie należy je zalać mlekiem kokosowym i gotować na niewielkim ogniu kilkanaście minut. Wszystko razem zmiksować i przecedzić przez bardzo gęste sito. Uzyskany sos wlać ponownie do rondelka. Zagotować i przyprawić do smaku solą i sokiem wyciśniętym z limonki. Na koniec dodać posiekaną kolendrę.
Ugotowane pierogi podawać polane sosem kokosowym z kolendrą.
Krewetki obrać z pancerzy i oczyścić. Pancerze odłożyć do sosu. Bakłażana i szalotkę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, wydrążyć środek, także drobno pokroić i dodać do pozostałych warzyw. Czosnek, chili i bazylię tajską posiekać. Dodać do warzyw razem z pokrojonymi na kawałki krewetkami i wszystko razem poddusić kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i sosem rybnym do smaku. Z ciasta wykroić niewielkie krążki, na każdy z nich nałożyć porcję farszu, dokładnie zlepić i gotować we wrzącej wodzie kilka minut.
Na maśle smażyć pancerze z krewetek aż będą miały lekki pomarańczowy kolor. Następnie należy je zalać mlekiem kokosowym i gotować na niewielkim ogniu kilkanaście minut. Wszystko razem zmiksować i przecedzić przez bardzo gęste sito. Uzyskany sos wlać ponownie do rondelka. Zagotować i przyprawić do smaku solą i sokiem wyciśniętym z limonki. Na koniec dodać posiekaną kolendrę.
Ugotowane pierogi podawać polane sosem kokosowym z kolendrą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W