Młoda ośmiornica z sałatką z mango
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:Ośmiornica i marynata:
1 kg oczyszczonych młodych ośmiorniczek albo jedna większa (dużą należy najpierw zblanszować)
1 łyżka koperku
1 długie chili
1 łyżeczka startego czosnku
oliwa
pieprz
Sałatka:
1 pokrojone mango
1 pokrojona papaja
2 pokrojone awokado
ćwierć posiekanej czerwonej cebuli
1 długie chili
1 łyżka prażonej szalotki
1 posiekana dymka
szczypta suszonego oregano
garść natki kolendry
garść natki pietruszki
sok z połowy cytryny
sok z limetki
2 łyżki finger lime
oliwa
sól i pieprz
Przygotowanie:
Ośmiornicę pokryć składnikami marynaty i odstawić na 20 minut. Osączyć z nadmiaru oliwy i smażyć na patelni grillowej. Kiedy macki się zwiną, odwrócić i smażyć do miękkości.
Składniki sałatki wymieszać w dużej misce.
Podawać z usmażoną ośmiornicą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W