Mule saganaki
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 kg muli mrożonych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka cząbru suszonego
- 2 puszki pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ok. 150 - 200 g sera feta
- sól, pieprz
- 1 łodyga selera naciowego
- szczypta cynamonu
- szczypta cukru
- oliwa
- 1 szklanka białego wina
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki posiekanej mięty
Do podania:
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią poszatkowaną cebulę i seler. Po chwili, jak cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone ząbki czosnku, krótko przesmażamy. Dodajemy pomidory i koncentrat, doprawiamy cynamonem, cząbrem i oregano. Następnie dodajemy papryki i cukier, podlewamy winem i odparowujemy. Zmniejszamy gaz pod patelnią, wkruszamy część sera i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
Mule opłukujemy, otwarte lub potłuczone wyrzucamy. Do garnka dodajemy muszle, przykrywamy i gotujemy całość ok. 3 minut, aż muszle się otworzą. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie doprawiamy solą i koniecznie tuż przed podaniem obsypujemy miętą. Podajemy z bagietką.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź