Kalmary panierowane
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
Składniki:
- 1kg mrożonych tub kalmarów, możliwie najmniejszych
- mąka kukurydziana lub pszenna
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
Sos sezamowy:
- jogurt
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka pasty sezamowej
Sos pomidorowy:
- 2 świeże pomidory
- 1 mała chili
Sos pomarańczowy:
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżeczki mąki kukurydzianej
- ⅛ łyżeczki startej skórki pomarańczy
- ⅓ szklanki soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kalmary rozmrozić w temperaturze pokojowej. Już oczyszczone suszyć bardzo dokładnie, po czym naciąć wzdłuż, rozłożyć na płasko i nadal ciąć wzdłuż na paski szerokości około 1 cm od czubka do szerszej części tuby.
Przygotować sosy. Do tłustego, gęstego jogurtu dodać 1 łyżkę miodu i 1 łyżkę pasty sezamowej i mieszać powoli, by się wszystko połączyło. Jogurtu nie należy mieszać zbyt energicznie bo się rozrzedza. Taki sos warto udekorować ziarnami granatu.
Kolej na sos pomidorowy. Umyte i odszypułkowane pomidory zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać drobno posiekane chili i oliwę. Gotowe.
Ostatnia propozycja to sos pomarańczowy. Zetrzeć skórkę z pomarańczy, wycisnąć z niej sok prosto do rondla, dodać cukier i skórkę, gotować na małym ogniu chwilę i dodać mąkę kukurydzianą, a gdy sos zredukuje do połowy, dodać masło.
Mąkę przesypać do miski, dodać sól morską i sporą ilość świeżo mielonego pieprzu, wymieszać dokładnie.
Paski kalmara wrzucić do mąki i wymieszać, ważne by mąka pokryła paski kalmara na całej długości, tam gdzie nie pokryje, kalmar podczas smażenia zrobi się suchy i twardy.
W woku lub garnku rozgrzać olej rzepakowy do temperatury 160 - 170 stopni C. Smażyć kalmary z dwóch stron. Podawać z sosami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź