Lody z kokosem, serkiem mascarpone i pestkami dyni
Przygotował:
Ewa Chodakowska
- Seria kulinarna:
- Be Active. Ewa Chodakowska (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza, Lody
- Ilość osób:
- 2
- Kaloryczność:
- 457 kcal.
Składniki:
-
75 g płatków lub wiórków kokosowych
- 30 ml mleka kokosowego
- 24 g serka mascarpone
- 8 ml syropu z agawy
- 10 g pestek dyni
- 5 ml oliwy
- 1 g chili
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wiórki, serek mascarpone oraz mleko zblenduj tak, by wyczuwalna była faktura kokosa, po czym wstaw w misce do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny. Pestki dyni upraż na patelni, następnie dodaj kilka kropli oliwy, szczyptę chili i dobrze wymieszaj. Lody podaj oblane ulubionym miodem, posypane pestkami w chili i kilkoma listkami mięty lub melisy. W tym daniu najlepiej korzystać z surowego kokosa, który jest dostępny w supermarketach i na targowych stoiskach z warzywami. Wybieraj owoce z wodą w środku. Przed użyciem koniecznie sprawdź, czy kokos nie jest zepsuty – wbij cienki nóż w jedną z miękkich dziurek kokosa i wystrugaj obrotowym ruchem otwór do samego wnętrza. Spróbuj, czy woda nie jest skwaśniała, wypij ją, jeśli jest dobra, po czym rozłup kokos najlepiej uderzając nim o twarde podłoże – np. gres.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź