Kanapki lodowe

Przygotował:
Sugarlady Agata Stankiewicz
- Seria kulinarna:
- Słodka jak Sugar 3 (odc. 3)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Desery, Lody
Składniki:
- Ciasteczka:
- 200 g palonego masła
- 200 g brązowego cukru
- 70 g cukru białego
- 1 żółtko
- 2 jajka
- 260 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 130 g gorzkiej czekolady
- 130 g mlecznej czekolady
lody karmelowe własnej roboty
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozpuść masło w garnku, przelej do miski i przestudź. Do masła dodaj 2 jajka, żółtko, oba cukry i pastę waniliową. Dokładnie wymieszaj.
Do drugiej miski wsyp mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj. Połącz suche składniki z mokrymi, dokładnie wymieszaj. Dodaj obie czekolady – drobno posiekane – i znów starannie wymieszaj.
Ciasto powinno być gęste i lepkie. Za pomocą gałkownicy wykładaj porcje ciasta na papier do pieczenia. Zostaw między nimi spore odstępy. Ciastka piecz w temp. 200 stopni C przez 12 minut. Po upieczeniu delikatnie je spłaszcz i zostaw do przestudzenia.
Dostosuj rozmiar rantu do wielkości ciastek. Połóż rant na ciastku, następnie nałóż warstwę lodów i przykryj drugim ciastkiem. Powtarzaj czynność z kolejnymi ciastkami. Zajadaj od razu!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź