Kanapki lodowe
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Sugarlady Agata Stankiewicz

Seria kulinarna:
Słodka jak Sugar 3 (odc. 3)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Desery, Lody

Składniki:

  • Ciasteczka:
  • 200 g palonego masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 70 g cukru białego
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 130 g gorzkiej czekolady
  • 130 g mlecznej czekolady
lody karmelowe własnej roboty

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozpuść masło w garnku, przelej do miski i przestudź. Do masła dodaj 2 jajka, żółtko, oba cukry i pastę waniliową. Dokładnie wymieszaj.

Do drugiej miski wsyp mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj. Połącz suche składniki z mokrymi, dokładnie wymieszaj. Dodaj obie czekolady – drobno posiekane – i znów starannie wymieszaj.

Ciasto powinno być gęste i lepkie. Za pomocą gałkownicy wykładaj porcje ciasta na papier do pieczenia. Zostaw między nimi spore odstępy. Ciastka piecz w temp. 200 stopni C przez 12 minut. Po upieczeniu delikatnie je spłaszcz i zostaw do przestudzenia.

Dostosuj rozmiar rantu do wielkości ciastek. Połóż rant na ciastku, następnie nałóż warstwę lodów i przykryj drugim ciastkiem. Powtarzaj czynność z kolejnymi ciastkami. Zajadaj od razu! 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA