Kawowe semifreddo
Przygotował:
Matteo Brunetti
- Seria kulinarna:
- Bitwa na smaki: David vs Matteo 3 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 350 g śmietanki 30%
- 50 g ziaren kawy
- 500 g mascarpone
- 9-12 biszkoptów savoiardi
- 150 ml kawy espresso
Beza:
- białka z 3 jajek
- 250 g cukru
- 60 ml wody
- 50 g gorzkiej czekolady
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozdrobnić ziarna kawy, wymieszać ze śmietaną i wstawić do lodówki na 2 godziny (jeszcze lepiej na noc). Przecedzić.
W rondelku połączyć wodę z cukrem i gotować do 121 stopni. Ubić białka i powoli wlać gorący syrop i dalej ubijać, aż ostygnie (tak robiąc będziemy mieli włoską bezę idealną do wszystkiego).
Wymieszać bezę z mascarpone. Ubić śmietankę (kawową) i dodać do poprzedniej masy. Wlać masę do foremek. Wstawić do zamrażalki. Po 30 minutach ułożyć na wierzchu biszkopty namoczone w kawie i z powrotem wstawić do zamrażalnika, aż się zamrozi.
Wyciągnąć z foremki odwracając górą na dół (biszkopty powinny być podstawą deseru), pokroić w porcje i udekorować gorzką posiekaną czekoladą.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź